matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy !
Bobek:
Tomek leżąc w odległości 15m od drzewa widzi jego wierzchołek pod kątem 30 stopni. Oblicz wysokość drzewa.
15 maj 18:36
Janek191:
h
tg 30
o
=
15
√
3
h
=
3
15
√
3
h = 15*
= 5
√
3
3
h ≈ 8,65 m =========
15 maj 19:53