Rozwiąż graficznie nierówność
heheszky: Rozwiąż graficznie nierówność f(x)≥g(x)
a) f(x)= 2+log1/3(x+3) , g(x)= −1+log3(x−3)
15 maj 17:43
Krzysiek: czy kazano CI to zrobić na papierze milimetrowym , albo czy masz zrobiona skale logarytmiczna?
jeśli nie to jest dla mnie dawanie takiego zadania bez sensu .
Przeciez w zeszycie nie narysujesz tego dokładnie
1.f(x)= log1/3(x+3) +2 i zalozenie x+3>0
rysujesz y=log1/3x
2. przesuwac y=log1/3x o 3 jednostki w lewo i masz y=log1/3(x+3)
3 przesuwasz y=log1/3(x+3) o dwie jednostki do góry i masz log1/3(x+3)+2
g(x)= log3(x−3) −1 zalozenie x−3>0
1. y=log3x rysujesz
2. y=log3 x przesuwasz o 3 jednostki w prawo i masz y=log3(x−3)
potem y=log3(x−3) przesuwaqsz o 1 jednostke w dol i masz g(x)
Powodzenia
15 maj 18:04
Krzysiek: Możesz tez narysować to w programie rysującym wykresy
I oddac to nauczycielowi czy profesorowi . Ale nie wiem czy o to chodzi
15 maj 18:11