bryla i wysokość
ever:

Zadanie proste z gimnazjum: Rozwiązałam objętość, ale nie rozumiem rozwiązania dotyczącego pola
powierzchni:
Równoległobok o bokach 8 cm i 4 cm oraz kącie ostrym równym 30° obraca się wokół dłuższego
boku.
Oblicz pole i objętość otrzymanej bryły.
Wyjdzie walec plus 2 stożki V=32π
teraz nie rozumie pola wiem że to są dwa boczne stożka (jedno stożek drugie lejek stożkowy i
walec)
No właśnie teraz walec.−− dlaczego za wysokość mam wziąć /tak jest w rozwiązaniu 8 przecież na
moim rysunku wysokość to ta niebieska linia
więc muszę od 8−⋁3 nie mogę zrozumieć czemu źle pojmuję wysokość
wymiary stożka to r=2 wysokość 2⋁3 , a walca r podstawy 2, a wysokość 8− ⋁3
15 maj 16:54
S.O.S:

Pole liczymy tak jakbyś miała pomalować tę bryłę "farbą"
Malujesz dwie powierzchnie boczne stożków i poierzchnię boczną walca
P(bryły)= 2P
b(stożka) + P
b walca=...........
15 maj 17:02
ever: ok to są 2 stożki ten na dole i na górze biorę ich 2 pola boczne i o tym pisałam rozumiem, a
teraz po środku zostanie mi
walec i jaką ma on wysokość w odpowiedzi jest napisane
cytuję: " i teraz liczymy objętość walca o promieniu podstawy 2 i wysokości 8" no jak wysokośc
walca 8


!
powinno być 8 − 2⋁3 tego nie rozumiem, ale popatrz na mój rysunke /tam wkradl się bład i psze
8− ⋁3, a powinno być
8 − 2⋁3, ale nigdy nie powinno byc 8 jak!?
15 maj 17:18
ever: proszę wyjaśnijcie mi dlaczego źle myślę ?
15 maj 17:33
Jerzy:
Przecież wysokość walca się nie zmienia, masz stożek wewnątrz walca i na zewnątrz
15 maj 17:46
S.O.S:
Twój rys nie jest poprawny
Zobacz mój i .......... zobaczysz ,że H= 8= dł. dłuższego boku równoległoboku
15 maj 17:46
S.O.S:
15 maj 17:47
ever: Twoje myśłenie przemawia do mnie i je z a s t o s o w a ł a m do obliczenia objętości owszem
wtedy to widzę,
ale gdy trzeba pole to wtedy tego nie rozumiem
15 maj 17:50
S.O.S:
Krótko:
V( bryły)=V(walca) =πr2*H=...
bo odetnij stożek nałożony na górze i wkładamy go w wydrążony stożek
o tej samej objętości ( od dołu) ....otrzymamy cały walec
P(bryły)= 2Pb(stożka) +Pb(walca)= 2πrl+2πrH
gdzie l=4 , r=2 , H= 8
Czy już jasne?
15 maj 17:56
S.O.S:
15 maj 18:01
ever: Dzięi za pomoc, ale nie rozumiesz o co pytam , napisałam że V bez problemu obliczylam i
rozumiem,
mam problem z "zobaczeniem wysokości" przy liczeniu pola
"gdzie l=4 , r=2 >>>>>> H= 8<<<<<<<<
Czy już jasne?"
no własnie nie jest to H jasne, zapytam innych może mnie zrozumieją i wytłumaczą.
15 maj 18:02
S.O.S:
Powodzenia ...... pytaj innych
15 maj 18:03
Mila:

W ΔASD:
R=2
V
bryły=V
walca=π*R
2*H=π*4*8=32π
Pc
bryły=Pb
walca+2*Pb
stożka
Pc
bryły=2πR*H+2*π*R*l=
=2π*2*8+2*π*2*4
Z lewej na walec postawiony stożek, z prawej wdrążony stożek ( jak w piaskownicy trójkątną
łopatką)
15 maj 18:31
S.O.S: @
ever
Brakuje Ci wyobraźni przestrzennej ( nie każdy ją ma

Ćwicz na modelach
Weź kawałek plasteliny i ulep wieżę z daszkiem
Postaw ją na stole (nie musi być położona) jak u
Mili
wtedy zobaczysz wysokość walca I wysokość całej wieży
..............
itd...........
15 maj 18:49
Mila:
Można kartkę z moim rysunkiem odwrócić, to może zobaczysz.
Rysunki SOS są ładne.
15 maj 18:52
Jerzy:
Weż puszkę po piwie ...jesli jedno dno wcisniesz, a drugie wypchniesz, czy wysokosc poczatkowa
puszki sie zmieni ?
15 maj 19:37
S.O.S:
Zależy kto ją zgniecie ( może walec drogowy ?
15 maj 19:44
Mila:
Zbieracz .
15 maj 20:26