Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
Maciek4x: Trygonometria
1.Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
a) (1+cosx)(1−cosx)=sin
2x
b) cosx×sin
2x+cos
3 x=cosx
c) 1−2sinx×cosx=(sinx−cosx)
2
d) cos
2x+tg
2x×cos
2x=1
2. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x
https://zapodaj.net/803bd12634196.jpg.html
Prosił bym o wytłumaczenie zadania 1 oraz 2 oraz 4
15 maj 16:54
Krzysiek: (1+cosx)(1−cosx)= 1−cos2x = ile ?
15 maj 16:56
Krzysiek: (sinx−cosx)2= sin2x−2sinxcosx+cos2x =
15 maj 16:58
Krzysiek: Jak się laskawie odezwiwesz to być może pomoge w dalszych przykładach
15 maj 17:00
Jack:

zadanie 2.
Pierwszy sposób :
Robisz układ równań, gdzie pierwszym równaniem jest jedynka trygonometryczna, a drugim dana z
zadania.
np. podpunkt a)
{sin
2x + cos
2x = 1
podstawiasz do jedynki ten sinus, otrzymujesz cosinus, a potem tangens x = sinx / cosx
Drugi sposób (który ja osobiście preferuje):
Rysujemy trójkąt prostokątny i oznaczamy z danych z zadania
np. podpunkt a)
zatem oznaczamy boki 1x, 2x (iksy muszą być, bo sinus = 1/2 ale boki mogą być też 2/4, 3/6 itd,
wiec wielokrotności tego.)
Obojętne gdzie zaznaczysz kąt alfa, bylebyś dobrze zaznaczył funkcję.
zaznaczamy boki, 1x, 2x bo sinus = 1/2.
z pitagorasa obliczamy trzec bok : (2x)
2 − (1x)
2 = a
2 −>> a = x
√3
no i wyznaczamy pozostale funkcje.
| | a | | x√3 | | √3 | |
np. cosinus x = |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2x | | 2 | |
15 maj 17:04
Maciek4x: Krzysiek nie rozumiem pytania
15 maj 17:07
Krzysiek: Tego z 16:56?
sin2x+cos2x=1 ⇒1−cos2x= ile?
15 maj 17:09
Maciek4x: Ale co ile ?
15 maj 17:11
Krzysiek: Jack po co ten układ do tego ?
jeśli ma dane sinx to
| | 3 | | √3 | |
cosx= √1−sin2x = √ |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | sinx | | 1 | | 2 | | 2 | | 2√3 | |
tgx= |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = skroc to |
| | cosx | | 2 | | √3 | | 2√3 | | 6 | |
15 maj 17:16
Krzysiek: czy ja piszse po chińsku ?
Przeciez postawiłem znak rownosci ,czyli ile to się rowna
15 maj 17:17
Krzysiek: | | sin2x | |
d) cos2x+tg2x*cos2x= cos2x+ |
| *cos2x= cos2x+sin2x= ile ? |
| | cos2x | |
15 maj 17:24
Jack: Krzysiek
to co napisales wynika z jedynki trygonometrycznej, czyli wlasnie z tego ukladu.
Ja pisze tak, zeby wiedzial skad jest co, bo raczej nie jest osoba ktora odrazu widzi takie
rzeczy
15 maj 17:26
Krzysiek: Tak wlasnie jest
Potem majac dany sinx nie policzy tgx bo nie ma cosinusa
Pytam się po co cosinus ?
| | sinx | | sin | |
Przeciez tgx= |
| = |
| i już jest tangens policzony ( bez cosinusa |
| | cosx | | √1−sin2x | |
15 maj 17:31
Krzysiek: | | √1−cos2x | |
Tak samo masz cosx to tgx= |
| |
| | cosx | |
Powinni to w szkole uczyc anie jakies układy
15 maj 17:33