wartosci wyrazen
patrycja: wyznacz wartosc wyrazenia a= √x2−12x+266−x + √x2−8x+16x−4 moglby ktos
pomoc?
15 maj 16:26
Jack: x2−8x+16 = (x−4)2
15 maj 16:29
Jack: czy licznik lewej czesci jest dobrze przepisany?
czy moze chodzilo o x2 − 12x + 36?
15 maj 16:30
patrycja: chodzilo o 36
15 maj 16:30
patrycja: a i x nalezy do (4,6)
15 maj 16:30
patrycja: Jack ja to zrobilam tylko ze w koncowym wyniku mi wychodzi x−66−x+1 i nie wiem jak skrocic
ten ulamek
15 maj 16:44
Jack: (x−6) = −(6−x)
15 maj 16:47
patrycja: a no tak i potem to skrocic ,ale to wyjdzie wynik 0 to jest mozliwe?
15 maj 16:49
Jack: nastepnym razem zapisz ulamek za pomoca duzego U.
| | |x−6| | | |x−4| | |
a = |
| + |
| |
| | 6−x | | x−4 | |
jesli x∊(4;6) to
|x−6| = −x+6 = 6−x
|x−4| = x − 4
zatem
| | 6−x | | x−4 | |
a = |
| + |
| = 1 + 1 = 2 |
| | 6−x | | x−4 | |
15 maj 16:50
patrycja: ok
15 maj 16:51
patrycja: dzieki wielkie
15 maj 16:51