Ciągi
Igor2: Sn= −n2+13n
Wyznacz wzór na n−ty wyraz.
b)Wyznacz liczbę n, dla której an=0
Wzór na nty wyraz to?
an=Sn−Sn−1?
15 maj 16:09
Igor2: czyli a
n=−n
2+13n + n
2 + 13n −1
15 maj 16:13
Igor2: Czy
a
n=26
n−14
15 maj 16:22
Igor2: A dobra
2n−14
15 maj 16:31
S.O.S:
Niestety źle!
Sn−1= −(n−1)2+13(n−1)= ...= −n2+15n−14
an= −n2+13n+n2−15n+14 =..........
15 maj 16:38
Igor2: 13(n−1) = 13n − 13
15 maj 16:46
Igor2: Musi być 2n−14 bo wtedy zadanie b nie wyjdzie.
15 maj 16:50
Jack: an = −2n + 14.
15 maj 16:55
S.O.S:
Nic nie "musi"
an= −2n+14
a
n=0 ⇒ 2n=14 ⇒ n=7
15 maj 16:56
Igor2: A dobra mój błąd
15 maj 17:16
15 maj 18:01