Obliczanie punktu w prostej równoległej
James: Mam problem z zadaniem : Punkt (2,t) leży na prostej równoległej do prostej o równaniu
| | 3 | |
y= |
| x + 5 i przechodzącej przez punkt (6,4). Oblicz t. |
| | 2 | |
15 maj 14:41
Metis: Prosta równoległa do danej prostej:
Znajdź b podstawiając podany punkt.
poźniej rozwiąż f(2)=t
15 maj 14:43
James: No tak tylko że ten punkt ma niewiadomą bo jest to (2,t) i jak mam obliczyć z tego b ? Skoro
wyjdzie z tego że b= t−3 co później przy wyliczaniu skróci się.
15 maj 14:52
Metis: 4=3/2*6+b oblicz b
15 maj 17:41
Krzysiek: Metis po co b ?
przecież równanie prostej przechodzącej przez dany punkt (x
0 y
0) jest takie
y= a(x−x
0)+y
0
y= 1,5x−9+4
y=1,5x−5
Przeciez na studiach nie będziesz liczyl b.
15 maj 17:46
Metis: Przecież to to samo

Wiem, że na studiach nie będę przypominał sobie jakiegoś bezużytecznego wzoru, na prostą
przechodzącą przez dany punkt skoro mogę go wyprowadzić.
Z resztą o czym rozmawiamy.
15 maj 17:52
Krzysiek: No wlasnie Metis o tym ze to robisz .
15 maj 17:54
Mila:
Ja zawsze pamiętam wzór prostej y=ax+b.
Metoda
Metisa jest w porządku.
15 maj 18:10
Krzysiek: dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam
Ale czy w szkole nie powinni uczyc wzoru na prosta przechodzaca przez dwa punktyA=(x
1,y
1) i
B=(x
2,y
2)
w postaci
| y2−y1 | | y−y1 | |
| = |
| i wytlumaczyc ze po lewej stronie jest to wspolczynnik |
| x2−x1 | | x−x−1 | |
kierunkowy tgα=a prostej
.
Lepiej jest ich uczyc przez układ rownan , a później nie wiedza co to jest tgα
15 maj 18:17
15 maj 18:18
S.O.S:
jeżeli x1≠x2
15 maj 18:20
Krzysiek: To oczywiste .
Tez pozdrawiam
15 maj 18:21
Mila:
Jeżeli rozumiesz wzór y=ax+b to nie ma kłopotu.
15 maj 18:35
James: Te dwa punkty leżą na dwóch różnych prostych więc jak mogę wyliczyć współczynnik b dla innej
prostej i podstawić go do drugiej ? Skoro te dwie proste są do siebie równoległe to nie mogą
mieć wspólnych punktów.
15 maj 19:16
Mila:
| | 3 | |
Mają taki sam wsp. kierunkowy a= |
| |
| | 2 | |
m||k⇔
| | 3 | |
m: y= |
| x+b i P=(6,4)∊m⇔ spełnia równanie tej prostej, obliczymy b |
| | 2 | |
A=(2,−2)
15 maj 19:40
Krzysiek :

czarna to prosta y=1,5x+5
Czerwona to prosta y=1,5x−5 i jest ona rownolegla do prostej y=1,5x+5 i przechodzi przez punkt
(6,4)
Masz znaleźć taki punkt oznaczmy go przez Q który z warunkow zadania lezy na prostej czerwonej
Wiemy o nim ze jego wspolrzedna x
owa =2 i y
owa =t
WLasnie musimy t wyliczyć
Wiemy ze jeśli punkt należy do prostej to spelnia jej równanie
Rownanie czewronej prostej jest takie
y=1,5x−5
wstawiamy za y t do rownia tej prostej a za x =2
t=1,5*2−5
t=3−5=−2
Czyli ten punkt Q który będzie miał takie wspolrzedne Q=(2,−2)
Sprawdz na rysunku czy się zgadza
15 maj 19:43
James: | | 3 | |
Z treści zadania rozumiem ze punkt P(6,4) należy do prostej o wzorze y= |
| x+5 więc na twoim |
| | 2 | |
rysunku do należy do prostej k więc jak może jednocześnie należeć do prostej m ? Tak
przynajmniej jak dla mnie wynika z treści zadania.
15 maj 19:49
6latek : | | 3 | |
Z treści zadania wcale nie wynika ze punkt P należy do prostej y= |
| x+5 |
| | 2 | |
Przeczytaj jeszcze raz zadanie
15 maj 19:52
Mila:
| | 3 | |
P(6,4)∉prostej y= |
| x+5 bo nie spełnia jej równania, zresztą to widać na rysunku. |
| | 2 | |
15 maj 20:06
6latek : Milu 
Kolega pewnie już zrezygnowal
15 maj 20:19
James: No czytam i jak dla mnie to właśnie to oznacza skoro jakiś punkt leży na prostej równoległej do
jakiejś tam i przechodzącej przez punkt jakiś tam. Skoro jest inaczej to nie mam żadnego
problemu z tym zadaniem
15 maj 22:53
Mila:
Zadanie powinno być jaśniej sformułowane, ale przecież możesz łatwo sprawdzić,
że P(6,4) nie leży na danej prostej, tylko na tej której szukasz.
15 maj 23:46