Uklad równań z parametrem
Pati18773: Rozwiąż układ równań:
2x+3x=4
4x+my=2m
Sprawdzi mi ktoś ? Wyszło mi tak
X=12+m/12−m
Y=8−2m/6−m
15 maj 14:00
Pati18773: X=m/6−m *
15 maj 14:36
mats: tam na pewno powinno być 2x + 3x = 4 ? a nie 2x + 3y = 4?
15 maj 15:24
mats: Jeżeli tak to dobrze Ci wyszło. Można to obliczyć np wzorami cramera.
15 maj 15:25
Krzysiek:
To nie jest rozwiązanie tego układu
jeśli ma się układ z parametrem to należy pokazac dla jakich m układ jest oznaczony ,
nieoznaczony i sprzeczny .
15 maj 17:03