Ciągi
Igor2: Zad 1.
Suma początkowych wyrazów ciągu (an) określona jest wzorem Sn = 2n
2 + n . Piąty wyraz ciągu
(an) jest równy
a
5=S
5−S
4
a
5=2(5)
2+5−2(4)
2+4
a
5=55−36= 19
Zad 2.
Zysk firmy w pierwszy miesiącu był równy 3000 zł,
a w każdym następnym miesiącu zysk był wyższy o 10% w stosunku do
zysku z poprzedniego miesiąca.Wartość zysku firmy w n−tym miesiącu opisuje wzór.
3000(1+0,1)n
Zad 3.
Ciąg (bn) ma wzór ogólny b
n=−3n+12 . Wyrazy ciągu (b
n) są dodatnie tylko wtedy,gdy:
a
1=−3
n+9
a
2=−6
n+6
a
3=−9
n+3
a
4=−12n
n<4
| | 1 | |
Liczb dodatnich wyrazów ciągu an określonego wzorem an=2− |
| n gdzie n≥1 |
| | 4 | |