matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż układ równań:
Makintosz:
Rozwiąż układ równań:
⎧
3|x|+2y=1
⎩
2x−|y|=4
15 maj 13:48
Dziadek Mróz:
⎧
x dla x ≥ 0
|x| =
⎩
−x dla x < 0
⎧
3|x| + 2y = 1
⎩
2x − |y| = 4
Przypadek 1: x ≥ 0, y ≥ 0
⎧
3x + 2y = 1
⎩
2x − y = 4
Przypadek 2: x ≥ 0, y < 0
⎧
3x + 2y = 1
⎩
2x − (−y) = 4
⎧
3x + 2y = 1
⎩
2x + y = 4
Przypadek 3: x < 0, y ≥ 0
⎧
−3x + 2y = 1
⎩
2x − y = 4
Przypadek 4: x < 0, y < 0
⎧
−3x + 2y = 1
⎩
2x + y = 4
15 maj 16:17