Zbieżność punktowa/jednostajna
franek1787: Witajcie, mam problem ze zbieżnością jednostajną i punktową szeregu.
Polecenie brzmi: znaleźć funkcje graniczną f(x)=lim
n→∞f
n(x) dla:
| | 2nx | |
fn(x)= |
| , gdzie x∊R. |
| | 1+n2x2 | |
Zbadać czy ciąg jest zbeżny jednostajnie czy punktowo.
Granica, czyli f(x)=0 wg moich obliczeń.
Co daje nam sup|f
n(x)−f(x)|=sup|f
n(x)|.
| | √3 | |
Następnie policzyłem ekstremum funkcji fn(x) i wyszło mi x= |
| . |
| | 3n | |
| | √3 | |
A dalej limn→∞fn( |
| .) wyszło mi zero. To oznacza, że ciąg jest zbieżny |
| | 3n | |
jednostajnie,tak?
Co ze zbieżnością punktową? Czy jest to w ogóle dobrze policzone. Czy funkcja graniczna to w
tym przypadku 0?
Nie bardzo to rozumiem.
15 maj 13:39
franek1787: czy można to zrobić w ten sposób, że za x w supremum podstawiamy n co daje
| 2n2 | |
| i granica z tego = 0? |
| 1+n4 | |
Jeżeli tak, to w jakich przypadkach można wstawiać n za x, a kiedy nie?
15 maj 13:42
jc: Ciąg jest zbieżny punktowo do 0.
Nie jest jednak zbieżny jednostajnie, bo fn(1/n) = 1.
15 maj 13:53