Rozwiąż równanie
Makintosz: Rozwiąż równanie:
15 maj 13:30
zef: | | 1 | | 1 | |
x− |
| =x−1 lub x− |
| =1−x |
| | x | | x | |
15 maj 14:47
Jerzy:
Założenie
15 maj 14:51
Makintosz: Z pierwszego mi wychodzi ale z drugiego nie.
15 maj 15:02
zef: x≠0
15 maj 15:18
Jack: założenie x≠ 0
podnosze obie strony do kwadratu gdyz sa nieujemne.
| | 1 | |
x2 − 2 + |
| = x2 − 2x + 1 |
| | x2 | |
| | 1 | |
2x − 3 + |
| = 0 // * x2 |
| | x2 | |
2x
3 − 3x
2 + 1 = 0
2x
3 − 2x
2 − x
2 +1 =0
2x
2(x−1) − (x
2−1) = 0
2x
2(x−1) −(x−1)(x+1) = 0
(x−1)(2x
2 − (x+1)) = 0
(x−1)(2x
2 − x − 1) = 0
(x−1)(2x+1)(x−1) = 0
(x−1)
2(2x+1)=0
15 maj 15:26
Drugaklasa:
x≠0
|(x−1)*(x+1)|−x*|x−1|=0
|x−1|*|x+1|−x*|x−1|=0
|x−1|*(|x+1|−x)=0
|x−1|=0 lub |x+1|−x=0
x=1 lub [x+1−x=0 dla x>0− sprzeczność ] lub [−x−1−x=0 dla x<0]
15 maj 18:05