Planimetria , długość okręgu i pole koła
zielonooka: Punkty A, B leżą na okręgu o średnicy 10 cm , |AB| = 5 cm . Ile jest równa długość łuku AB?
15 maj 12:44
15 maj 13:01
Mariusz:
Odcinek |AB| tworzy z promieniami trójkąt równoboczny więc kąt między promieniami
| | π | |
zawierającymi punkty A oraz B wynosi |
| |
| | 3 | |
Jeśli nie pamiętasz wzoru na długość wycinka kołowego
to może uda ci się go wyprowadzić całką
15 maj 13:18
Mariusz:
* długość łuku
15 maj 13:19
Mariusz:
x(t)=rcos(t)
y(t)=rsin(t)
x'(t)=−rsin(t)
y'(t)=rcos(t)
√(x'(t))2+(y'(t))2=
√r2sin2(t)+r2cos2(t)=
√r2(sin2(t)+cos2(t))
=
√r2=r
∫
t1t2rdt
=r∫
t1t2dt
=r(t
2−t
1)
Tutaj
zatem
15 maj 13:29
zielonooka: A jakoś prościej? Nie wiem o co w tym chodzi

. Wiem że S= 10 cm , odcinek 5 i musze teraz
wyliczyc dlugosc łuku i mam wzór L = alfa/ 360 * 2 pi * r ale ile bedzie r ? I do czego
potrzebuje S ? Pomocy
15 maj 15:41
S.O.S:

Dane :2r=10 ⇒ r=5 i |AB|=5=r
Uwzględniając treść zadania to ΔABO jest równoboczny o boku długości 5
|∡AOB|=60
o −−− miara kąta środkowego o łuku AB
| | 60o | | 1 | | 5 | |
zatem |łuku AB|= |
| *wπr= |
| *10π= ...= |
| π |
| | 360o | | 6 | | 3 | |
15 maj 15:51
S.O.S:
w ostatnim zapisie zamiast w ma być oczywiście : 2πr
15 maj 15:52