Parametr
Pati18773: Dla jakiej wartości parametru m€R f (c)=x2+(m+1)x+3−m suma odwrotności kwadratów dwóch różnych
miejsc zerowych funkcji f (x) jest większa od 1.
Zastanawiam się nad warunkami zadania.
Stwierdziłam że 1. Δ>0
2. x1×x2 <0
To wystarczy ?
15 maj 11:48
ICSP: Wystarczy Δ > 0
15 maj 11:52
ICSP: Plus oczywiście zadany warunek :
15 maj 11:53
Krzysiek: ! warunek tak
Natomiast suma odwrotności kwadratow dwocg roznych miejsc zerowych to
| 1 | | 1 | | x22 | | x12 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x12 | | x22 | | x12*x22 | | x12*x22 | |
| | x22+x12 | | x12+x22 | |
|
| = |
| |
| | x12*x22 | | x12*x22 | |
x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
natomiast
x
12*x
22= (x
1*x
2)
2
Widzisz wzory Vieta ?
15 maj 11:56
Pati18773: Wyszło że m1=−3−2√5 i m2=−3+2√5
15 maj 12:01
Pati18773: Niee
15 maj 12:05
Pati18773: Znaczy tak xd
15 maj 12:06
Krzysiek: Osobiscie mi się nie chce tego liczyc .
Dawaj obliczenia
15 maj 12:07
Pati18773: Tylko dlaczego x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2?
15 maj 12:07
Pati18773: x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2 *
15 maj 12:08
Krzysiek: Wzor skroconego mnoznia
(a+b)2= a2+2a*b +b2
Teraz żeby dostać a2+b2 musisz od (a+b)2 odjąć 2a*b
15 maj 12:10
Pati18773: 1. Δ>0
a=1
b=m+1
c=3−m
(m+1)2−4×1×(3−m)>0
m2+2m+1−12+4m>0
m2+6m−11>0
Δ=80
√Δ=4√5
m1=−6−4√5/2=−3−2√5
m2=−3+2√5
15 maj 12:14
Pati18773: I teraz mam te m podstawic za x?
15 maj 12:21
Krzysiek: 
masz tak m>0 i Δ>0 wiec napisz do jakiego przedzialu należy m
Ramiona tej paraboli będą skierowane w gore
15 maj 12:25
Krzysiek:

gdzie jest m>0 ?
15 maj 12:27
Pati18773: No to mam ze m€(−∞ ; −3−2√5) U ( −3+2√5 ; +∞)
15 maj 12:30
Krzysiek: No dobrze
Tylko zapisz ze −3+2√5= 2√5−3 (lepiej wygląda bo dodawanie jest przemienne
Masz 1 warunek wyznaczony
Teraz wyznaczaj drugi
15 maj 12:32
Pati18773: Wyszlo ze x1+x2=1−m i x1x2=3−m
15 maj 12:42
Pati18773: m2−5/m2−6m+9 >1
Mogę pomnożyć przez mianownik ?
15 maj 12:49
Krzysiek: | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
| >1 |
| (x1*x2)2 | |
podstawiaj i licz
15 maj 12:50
Jack: m2−6m+9 = (m−3)2
15 maj 12:54
Pati18773: To wiem xd
15 maj 12:54
Krzysiek: Wyszlo CI tak
Możesz pomnozyc przez mianownik jeśli wyrzucisz m=3 z dziedzny bo wtedy dostaniesz dzielenie
przez 0
15 maj 12:57
Pati18773: No to tak: m€(14/6;3)U (3;+∞)
Po wyznaczeniu wspólnej części wyszlo tak samo m€(14/6;3)U (3;+∞)
15 maj 13:04
Krzysiek: powinno być dobrze
15 maj 13:11