Obliczanie równać - LO
Claudia: Wytłumaczy mi ktoś w prosty sposób jak obliczać takie równania? Dlaczego, co i jak.... Nie mam
głowy do matmy, uczę się i uczę, ale nic nie rozumiem...
a) 217 * x − 164 * 3 = 5*(48 * x − 3 * 217)
To przykład z książki − wiem tylko, że trzeba pozamieniać to na najmniejsze wykładniki(?) jak
mamy 164 o trzeba zamienić na podstawę 2, ale co z resztą?
Może ktoś na swoich przykładach mi to jakoś wytłumaczy....
15 maj 11:02
Krzysiek: 16=24 to 164= 216
4=22 wic 48= 216
15 maj 11:18
Claudia: No tak to rozumiem wszystko, ale jaka jest kolejność tych działań i co później obliczać, jak
przenosić itp
15 maj 11:23
Krzysiek: no to będziemy mieli tak
2
17*x −3*2
16= 5*2
16*x−15*2
17
Teraz jak z wyklym równaniu
Niewiadome na lewo , wiadome na prawo
2
17*x−5*2
16*x= −15*2
17+3*2
16
2
17x−5*2
16x= 3*2
16−15*2
17
Teraz
2
16x(2
1−5)= 3*2
16(1−5
1)
−3*2
16x= −12*2
16
Zauwaz ze 2
17= 2
16*2
1 bo ze wzoru a
m*a
n= a
m+n
15 maj 11:40
Krzysiek: Zrobilem oczywiście zle
Od teraz
============
2
16x(2
1−5)= 3*2
16(1−5*2
1)
−3*2
16x= −27*2
16
x=9
15 maj 11:47
Claudia: Powoli zaczynam rozumieć, dziękuje bardzo
15 maj 11:57
Krzysiek: na zdrowie
15 maj 11:57
Claudia: w sumie to jeszcze jedno :
216x(21−5)= 3*216(1−5*21)
−3*216x= −27*216 −−−−−−−−−−> skąd się wzięło to −3*216 i 27*216 ?
15 maj 12:34
Claudia: już chyba rozumiem.... Będzie to tak, że (2−5) daje −3
a 3*216(1−5*21) = 3*1 3*5 i tej 2 już nie mnożyć? czyli (3−15*2) więc −27?
15 maj 12:38
Krzysiek: Masz tam Wpisz a otrzymasz albo Kliknij po więcej przykladow
Jeśli np. mamy 59+56 = 56(1+53) bo 56*1= 56 a 59= 56*53 bo 56*53=
56+3=59
albo 59+3*56= 56(3+53} bo 3*56+56*53= 3*56+59= 59+3*56
15 maj 12:42
Krzysiek: Tak 2−5=−3 i (−3)*216*x= −3*216x
tak samo 1−5*21= 1−10=−9 a (−9)*3*216= −27*216
15 maj 12:46
Claudia: okej to już rozumiem.
Zabrałam się za kolejny przykład no i chyba się już zgubiłam....
273 * 2x − 39 = 310 * x * 2 * 39
39 * 2x − 39 = 310 * x+ 2* 39
39 * 2x − 310 * x = 2*39 + 39
I już dalej nie wiem co z czym...
15 maj 12:50
Jack: Pierwsza linijka
273 * 2x − 39 = 310 * x * 2 * 39 czy tam ma byc + ?
15 maj 12:55
Jack: jesli ma byc + no to
39 * 2x − 39 = 310 *x + 2*39
39(2x − 1) = 39(3x + 2) // : 39(bo jest to jakas liczba wiec mozna podzielic)
2x−1 = 3x+2
x = −1 − 2 = − 3
15 maj 12:57
Claudia: 39(2x − 1) = 39(3x + 2)
Skąd się wzięło to 3x w nawiasie?
15 maj 13:12
Jack: Prawa strona = 310 * x + 2*39
310 mozna zapisac jako 39 * 31 zatem
310 * x + 2*39 = 39 * 3 * x + 2 * 39 = 39(3*x + 2)
15 maj 16:07