Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
Mała Mi: 3|x+3|+4=0
15 maj 11:00
Metis: Brak rozwiązań,
15 maj 11:00
Jack: Sprzeczne
15 maj 11:01
Krzysiek: 3|x+3|=−4
wyciągnij wniosek
15 maj 11:02
Mała Mi: 2|x+4|−4= 0 tu też będzie brak rozwiązań?
15 maj 11:04
pablito: Nie. Tutaj będą.
15 maj 11:07
Mała Mi: jak to się rozwiązuje?
15 maj 11:08
pablito: Najpierw uporządkuj tak aby po jednej stronie była tylko wartość bezwzględna.
15 maj 11:09
Mała Mi: |x+4|= 4/2 ?
15 maj 11:10
Krzysiek: 2|x+4|=4
Tutaj już będą rozwiązania gdyż nie jest tak jak w poprzednim przykładzie wyszlo ze
wartość bezwazgledna jest liczba ujemna ( a tak być nie może )
Tutaj wyszlo ze jest liczba dodatnia (4>0) wiec należy to rozwiazac
15 maj 11:10
pablito: Tak. I teraz dwa przypadki.
1. x+4=2
2. x+4=−2
15 maj 11:12
Mała Mi: dzięki
15 maj 11:12
Jack: 4/2 = 2
Zatem masz
|x+4|=2
Stad
x+4 = −2 lub x+4 = 2
....
15 maj 11:13