Wylaczanie poza nawias
Krzysiek : 1)Wylacz poza nawias (x−y)
(3x3+2x2+x+10)−(3y3+2y2+y+10)
2)Wylacz h poza nawias
a) (x+h)2−x
(x+h+x)(x+h−x)= (2x+h)*h
albo to
(x+h)3−x 3 tez tutaj zastosowac wzor skroconego mnozenia ?
15 maj 09:48
Krzysiek : jesli zastosuje wzor a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2) to dostane
(x+h−x)*[(x+h)2+x2*h+x2] = h[(x+h)2+x2*h+x2] ale dalej nie bardzo wiem
15 maj 10:02
Krzysiek : Z pierszsego zadania moze by zrobic tak
3x3−3y3+2x2−2y2+(x−y) = 3(x3−y3)+2(x2−y2)+x−y= 3(x−y)*(x2+xy+y2)+2(x−y)(x+y)+(x−y)=
(x−y)*[3(x2+xy+y2)+2(x+y)+1]
15 maj 10:14
Krzysiek : Jesli mozna to jak zrobic w tym drugim zadaniu ?
15 maj 10:22
Jack: 2.a) jestem ciekaw jak doszedles do twojej postaci.
b)
(x+h − x)((x+h)2 + x(x+h) + x2) = h(x2+2hx+h2 + x2 + xh + x2) =
= h(3x2 + 3xh + h2)
15 maj 10:50
Jack: (x+h)2 − (√x)2 = ...
15 maj 10:52
Krzysiek: W a) ma być −x2
Powiem ze tez tak chciałem robic
Ale zobacz ze w nawiasie masz dalej h i nad tym się zastanawiałem
15 maj 11:00
Jack: | | h2 | | 1 | | 1 | | h2 | |
...=3h(x2+xh+ |
| ) = 3h((x+ |
| h)2 − |
| h2 + |
| ) = |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= 3h((x+ |
| h)2 + |
| h2)...hmm wiecej sie chyba nie zrobi |
| | 2 | | 12 | |
15 maj 11:09
Krzysiek: Zostawie to tak jak napisales 10:50
15 maj 11:19