Rozkladanie wielomianow
Krzysiek: Rozloz na czynniki
a) ab−bx−ax+x2
b) a2x2+axy+abx+by
c) 7x3+2x2−21x−6
d) 9x3−4x2−27x+12
e) a2x+abx+ac+aby+b2y+bc
a) b(a−x)−x(a−x)= (a−x)(b−x)
c) ) 7x3−21x +2x2−6
x(x2−3)+2(x2−3) = (x2−3)(x+2)= (x−√3)(x+√3)(x+2)
d) będzie podobnie
b) i e ) nie bardzo wiem
15 maj 08:03
Janek191:
a)
a b − b x − a x + x2 = a*( b − x) + x*(x − b) = a*( b − x) − x*(x − b) = (a − x)*(b −x)
15 maj 09:40
Janek191:
b) a2 x2 + a x y + a b x + b y = a x*( a x + b) + ( a x + b)*y = (a x + b)*(a x + y)
15 maj 09:42
Janek191:
e) a2 x + ab x + a c + a b y + b2 y + b c= ax*( a + b) + (a + b)*c + b y*( a + b) =
= ( a + b)*(a x + b y + c)
15 maj 09:46
Krzysiek : Dziekuje CI bardzo
15 maj 09:49