matematykaszkolna.pl
Matematyka na studiach Woltz: Hejka, co prawda nie jest to zadanko, ale wiem, ze pisza tutaj ogarniecy ludzie i mam nadzieje, ze ktos mi pomoze troszke emotka. Mam teraz troche czasu i chcialbym sobie wycwiczyc matematyke ze studiow − calki, macierze, liczby zespolone, rachunek rozniczkowy. Mam 2 tomy od krysickiego oraz matematyka od zakowskiego, ale szczerze mowiac trudno mi sie w tym polapac. Nie mam problemow z matematyka, ale nie majac podstaw z tego po prostu jest mi trudno sie odnalezc w tym jak zaczac, poniewaz sam tekst jest raczej skomplikowany emotka. Mielibyscie jakas nie za trudna i sensowna ksiazke, by zdoby podstawy i moc dalej te nabyte umiejetnosci rozwinac emotka?
15 maj 00:34
12345: ksiazke nie, ale moze kurs e−trapez Ci podejdzie emotka
15 maj 02:01
Woltz: A ma ktos moze jakies propozycje ksiazek emotka? Bo ja jednak taki dosyc freak, starego typu nauczania emotka
15 maj 15:39
azeta: masz rację, jeśli tylko lubisz się uczyć − rób to z książek emotka w Krysickim są bardzo fajne opisane podstawy, parę przykładów więc idzie się nauczyć podstaw rachunku różniczkowego. macierzy i liczb zespolonych jest tam stosunkowo mało, ale jak wpiszesz w google "macierze zbiór zadań, czy liczby zespolone" to idzie znaleźć parę ciekawych zadanek. polecam też zbiór W. Stankiewicza "Zadania z matematyki dla wyższych uczelni technicznych" jest go kilka części, mi osobiście się bardzo podoba emotka
15 maj 16:03