Równanie różniczkowe
Charles: Witajcie. Mam problem z równaniem różniczkowym. Zależy mi aby policzyć je za pomocą metody
przewidywań.
Przykład poniżej:
dy/dx − y = xsinx
15 maj 00:13
Jerzy:
A dlaczego Ci tak zależy ?
15 maj 00:24
Charles: bo z tej metody mam kartkówkę

a polecenie też tak mam zadane.
15 maj 00:30
Mariusz:
y=e
λx
λe
λx−e
λx=0
(λ−1)e
λx=0
(λ−1)=0
λ=1
λ≠i
y
s=(A
1x+A
0)cos(x)+(B
1x+B
0)sin(x)
A
1cos(x)−(A
1x+A
0)sin(x)+B
1sin(x)+(B
1x+B
0)cos(x)
−(A
1x+A
0)cos(x)−(B
1x+B
0)sin(x)=xsin(x)
A
1cos(x)−A
1xsin(x)−A
0sin(x)+B
1sin(x)+B
1xcos(x)+B
0cos(x)
−A
1xcos(x)−A
0cos(x)−B
1xsin(x)−B
0sin(x)=xsin(x)
(B
1−A
1)xcos(x)+(A
1+B
0)cos(x)+(−A
1−B
1)xsin(x)+(−A
0+B
1)sin(x)=xsin(x)
B
1−A
1=0
A
1+B
0−A
0=0
−A
1−B
1=1
−A
0+B
1−B
0=0
1 0 −1 0| 0
0 1 1 −1| 0
−1 0 −1 0| 1
1 −1 0 −1| 0
1 0 −1 0| 0
0 1 1 −1| 0
0 0 −2 0| 1
1 −1 0 −1| 0
1 0 −1 0| 0
0 1 1 −1| 0
0 0 −2 0| 1
0 −1 1 −1| 0
1 0 −1 0| 0
0 1 1 −1| 0
0 0 −2 0| 1
0 0 2 −2| 0
1 0 −1 0| 0
0 1 1 −1| 0
0 0 −2 0| 1
0 0 0 −2| 1
| | 1 | | 1 | |
ys=− |
| (x+1)cos(x)− |
| xsin(x) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y=Cex− |
| (x+1)cos(x)− |
| xsin(x) |
| | 2 | | 2 | |
15 maj 12:41