Okrąg
Pati18773: Okrag (x+3)2+(y−2)2=25 jest styczny do prostej:
A) x=−2
B) y=3
C) y=3/4 x
D) y=3/4 x − 2
Zrobiłam i wyszło mi a tylko nie wiem czy dobrze to uzasadnilam bo wyznaczylam środek i promień
tego okręgu i podstawialam sobie te proste. Może tak być ?
14 maj 22:44
bbb:

A)
14 maj 22:49
Jack: Jesli podstawisz prosta z podpunktu a :
(−2+3)2 + (y−2)2 =25
y2 − 4y +4 +1 = 25
y2 − 4y − 20=0
Δ = 16 + 80 = 96
Stad widzimy juz ze beda dwa rozwiazania zatem prosta przecina okrag w dwoch miejscach...
Czyli nie jest styczna.
14 maj 22:50
bbb:

Sorry ma być:
B)y=3
14 maj 22:50
Jack: Odpowiedz B rowniez nie jest poprawna.
14 maj 22:52
bbb:
B) poprawna!
14 maj 22:53
Pati18773: A dobra w ten sposób ...
14 maj 22:53
Jack: Jesli podstawimy odp B.
Czyli y=3
To mamy :
(x+3)2 + 1 = 25
x2 + 6x + 10 = 25
x2 + 6x − 15 =0
Δ = 36 + 60
Zatem znowu 2 rozw.
14 maj 22:54
Pati18773: Jejku ja myślałam że tam 2 jest i dlatego nie zauważyłam −
14 maj 22:55
Jack: Srodek ma wspolrzedne (−3,2) a nie (−3,−2)
14 maj 22:55
bbb:
Źle odczytałem S(−3,−2) zamiast S(−3, 2)
14 maj 22:55
Jack: Podstaw odpowiedz c albo d i zobacz czy delta bedzie rowna zero.
14 maj 22:57
Pati18773: Zero wyszło mi przy odp. D
14 maj 23:04
Jack: Tam gdzie delta wyszla 0 ta odp. Jest poprawna
14 maj 23:05
Jack: Gdyz delta oznacza tylko jedno miejsce zerowe czyli tylko jedno miejsce przeciecia okregu.
14 maj 23:08
Jack: Delta ktora wyniosla zero oznacza jedno miejsce zerowe...
Delta dodatnia oznacza 2 miejsca a ujemna 0 miejsc przeciecia
14 maj 23:11
Pati18773: Tak te rzeczy wiem
14 maj 23:55