Rówananie z wartością bezwzgledną.
gryzz: 1.Rozwiąż równanie |x²−9|+|x²−4|=5
Na początku wyznaczyłem kiedy wyrażania przyjmują wartośći ujemne a, kiedy nieujemne.
1(−∞;−3) ,x²−x²−4=5 x=3,3 b.r.
2.<−3;−2),x²−x²−4=5 x=3,−3 x∍−3
3.<−2;2),−x²+9−x²+4=5 x=2,−2 x∍−2
4.<2;3), 5=5 ?
5.<3;+∞),x∍3
Dodam,że moim rozwiążaniem są liczby 3,−2,−3.
14 maj 21:37
ICSP: |x2 − 9| + |x2 − 4| ≥ |x2 − 9 − x2 + 4| = |−5| = 5
a równość zajdzie tylko wtedy gdy x2 − 9 oraz −x2 + 4 mają ten sam znak, więc gdy
(x − 3)(x + 3)(x − 2)(x + 2) ≤ 0
skąd dostajemy
x ∊ [−3 ; −2] ∪ [2 ; 3]
14 maj 21:46
Jack: @ICSP
Jak zawsze za pierwszym razem nie lapie tego co zapisales.
14 maj 21:47
papus:
Ładnie wykorzystana nierówność |x| + |y| ≥ |x + y|.
14 maj 21:49
Jack: A ta nierownosc ma jakis dowod czy jest tak oczywista ze nie musi?
14 maj 21:50
gryzz: Tzn.wyżej napisanym sposobem również można rozwiązać to równanie.?
Tylko dlaczego x∊ 2 nigdzie mi nie wyszedł?
14 maj 21:55
Saizou :
wszystko ma dowody z wyjątkiem skończonej liczby

ale to akurat powszechnie znana własność normy (euklidesowej)
14 maj 21:55
Benny: Jack, nierówność trójkąta.
14 maj 21:56
14 maj 21:56
Jack: Nierownosc trojkata mowi co innego...
14 maj 21:58
gryzz: @ICSP.Racja podczas przepisywania popełniłem błąd,nie przepisałem 9.
Dzięki Wam!
14 maj 22:00
Benny: Tzn. co mówi?
14 maj 22:00
Jack: Dlugosc jednego boku trojkata jest mniejsza od sumy pozostalych dlugosci i wieksza od ich
roznicy...
14 maj 22:03
Jack: Od sumy dlugosci pozostalych bokow oczywiscie
14 maj 22:04
Benny: No racja coś takiego też jest.
14 maj 22:06
Jack: Innej nierownosci trojkata nie kojarze...
14 maj 22:09
Benny: To jest ta inna. Poczytaj na wiki.
14 maj 22:12
Jack: Faktycznie jest.
14 maj 22:17
Jack: Co nie zmienia faktu ze ciezko wpasc na to co ICSP napisal...
14 maj 22:31