14 maj 20:57
Jack:
29.
b)
| | | | cos2x − sin2x | |
= |
| = |
| |
| | | | cos2x + sin2x | |
=
| | cos2x−sin2x | |
= |
| = cos2x−sin2x = 1 − 2sin2x ≠ P |
| | 1 | |
14 maj 21:07
dsfdf: a przykład 3? bardzo bym prosiła
14 maj 21:10
dsfdf:
14 maj 21:11
Eta:
mnożymy licznik i mianownik przez cos
2x≠0
i stosujemy wzory cos
2x−sin
2x=cos2x i 2sinx*cosx= sin2x
| | cos2x+2sinxcosx−sin2x | | cos2x+sin2x | |
L= |
| = |
| = |
| | cos2x(cos2x+sin2x) | | cos2x(cos2x+sin2x) | |
i założenia........
14 maj 21:24
Eta:
Nawet zadań nie chce Ci się tutaj przepisać? tylko wklejasz cały zbiór !
14 maj 21:26
Jack:
14 maj 21:33
14 maj 21:34
Jack: Zalezy oco chodzi.
Twoje rozwiazanie bardzo ladne
14 maj 21:37
Eta:
Chodzi o ten "jęzor"
14 maj 21:39
Jack: To jest jęzorek z uśmieszkiem
14 maj 21:40
Jack: zalozenia dasz rade

29.
a)
| | 1 | | sinx | | cosx | |
P = tg x + |
| = tg x + ctg x = |
| + |
| = |
| | tg x | | cosx | | sinx | |
| | sin2x+cos2x | | 1 | |
|
| = |
| |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
jako ze 1 ≠ −cosx to P ≠ L
28.
| | 1−tgα tgβ | | | | sinα | | sinβ | | 1 − |
| * |
| | | | cosα | | cosβ | |
| |
P= |
| = |
| = |
| | 1+tgα tgβ | | | |
| | cosα cosβ − sinαsinβ | | cos(α+β) | |
= |
| = |
| = L |
| | cosα cosβ + sinαsinβ | | cos(α−β) | |
27.
| | cos3α − sin3α | | (cosα − sinα)(cos2α + cosαsinα + sin2α) | |
L = |
| = |
| |
| | cosα − sinα | | cosα − sinα | |
| | 1 | | 2+sin2α | |
= cos2α + cosαsinα + sin2α = 1 + cosαsinα = 1 + |
| sin2α = |
| = P |
| | 2 | | 2 | |
26. sin
2α + cos
2α = 1(jedynka trygonometryczna)
| | 1+tgα | | | | cosα + sinα | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| | 1−tgα | | | | cosα − sinα | |
| | (cosα + sinα)2 | | 1 + 2sinαcosα | | 1 + sin2α | |
= |
| = |
| = |
| = L |
| | cos2α − sin2α | | cos2α | | cos2α | |
25.
L = 4(sin
6α + cos
6α) = 4((sin
2α)
3 + (cos
2α)
3) =
= 4(sin
2α+cos
2α)(sin
4α − sin
2αcos
2α + cos
4α) = 4(sin
4α − sin
2αcos
2α + cos
4α)=
= 4((sin
2α + cos
2α)
2 − 2sin
2αcos
2α − sin
2αcos
2α) = 4(1 − 3sin
2αcos
2α) =
= 4 − 12sin
2αcos
2α = 4 − 12sin
2αcos
2α = 1 + 3 − 12sin
2αcos
2α =
= 1 + 3(1 − 4sin
2αcos
2α) = 1 + 3(1 − 4(1−cos
2α)cos
2α) = 1 + 3(1− 4(cos
2α − cos
4α)) =
= 1 + 3(1 − 4cos
2α + 4cos
4α) = 1 + 3((2cos
2α − 1)
2) = 1 + 3(cos
2α − sin
2α)
2 =
= 1 + 3(cos2α)
2 = 1 + 3cos
22α = P
15 maj 00:04
S.O.S:
25
a
6+b
6= (a
2+b
2)
3−3a
4b
2−3a
2b
4= (a
2+b
2)
3−3a
2b
2(a
2+b
2)
zatem
L=4[(sin
2x+cos
2x)
3−3sin
2x*cos
2x(sin
2x+cos
2x)]= 4−3*4sin
2x*cos
2x=4−3sin
2(2x)=
=4−3+3cos
2(2x)= 1+3cos
2(2x)=P
15 maj 16:10
S.O.S:
28
ze względu na tangensy : cosα≠0 , cosβ≠0
mnożymy licznik i mianownik lewej strony przez cosα*cosβ≠0 ( unikamy "pięter" jak u
Jack
otrzymując
| | cosα*cosβ−sinα*sinβ | | cos(α+β) | |
L= |
| = |
| =P |
| | cosα*cosβ+sinα*sinβ | | cos(α−β) | |
i po b
ulu
15 maj 16:16