tożsamości trygonometryczne
din000: sprawdź czy prawdziwa jest podana tożsamość .
11+tgx*tg2x
potrzebuję pomocy! nie wiem jak sie za to zabrać
14 maj 20:42
Krzysiek: Powiem Ci szczerze ze ja także nie wiem
14 maj 20:48
ICSP: tożsamość zazwyczaj opatrzona jest znakiem równości.
14 maj 20:49
din000: no tak, nie dopisałam, ale głównie chodzi mi o rozpisanie tego ...
to ma być równe cos2x
14 maj 20:53
ICSP: | | 1 | | 1 | |
L = |
| = |
| = |
| | | | sinx | | sin2x | | 1 + |
| * |
| | | | cosx | | cos2x | |
| | | | sinx | | 2sinxcosx | | 1 + |
| * |
| | | | cosx | | cos2x | |
| |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | | | | cos2x − sin2x + 2sin2x | |
| | | cos2x | |
| |
14 maj 20:57
14 maj 20:59
Jack:
założenie 1+tgx * tg2x ≠ 0
i potem kolejne zalozenia, cos2x ≠ 0, cosx≠0
| | sinx | | sin2x | |
rozpiszmy 1 + tg x * tg2x = 1 + |
| * |
| = |
| | cosx | | cos2x | |
| | sinx | | 2sinxcosx | | 2sin2x | |
= 1 + |
| * |
| = 1 + |
| = |
| | cosx | | cos2x | | cos2x | |
| | cos2x + 2sin2x | | cos2x−sin2x + 2sin2x | |
= |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 − 2sin2x + 2sin2x | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
L = |
| = |
| = cos 2x = P |
| | 1+tgx * tg2x | | | |
14 maj 21:01
dsfdf: jejciu, dziękuję!
14 maj 21:09