granice ciągu wzory
Mariusz B: Mam mały problem z pewnym wzorem z granic ciągu, a mianowicie gdy dla lim an .
Sprawdziałem w kilkui miejscach i wzorly nieco się różnią, np. na taj stronie jest podane że
dla a>1 lim=∞
a dla |a|<1 lim=0, ale na innych stronach jest podane tylko (dla tego drugiego a ) a należące
do (0,1)
14 maj 18:47
jc: an →0 ⇔ a ∊ (−1,1)
14 maj 18:49
14 maj 18:50
Przemysław: No ale jak dla [0,1) an→0
to weźmy a∊(−1,0]
wtedy −a∊[0,1)
wezmę (−a)n
w zależności od parzystości n mamy:
(−a)n=an→0
albo
(−a)n=−an→ −0=0
Prawda?
14 maj 18:54
Przemysław: Dobra, nieważne, źle, przepraszam.
14 maj 18:54
Przemysław: tak to może powinno było być:
(−a)n→0
jeżeli:
(−a)n=an
skoro są równe, to zmierzają do równych granic
jeżeli:
(−a)n=−an
−an→0
czyli an→0
Przepraszam za zamęt
14 maj 18:58
Mariusz B: a co jeśli a jest <−1?
15 maj 10:57
Mariusz B: a co jeśli a jest <−1?
15 maj 10:57