14 maj 18:29
jc: Samochód ciągnąc skrzynię (siłą tarcia) nadaje skrzyni przyspieszenie około
5 razy większe o ziemskiego.
Siład nacisku skrzyni na podłoże = siła nacisku podłoża na skrzynię = ciężar skrzyni.
Cieżar skrzyni nadałby skrzyni przyspieszenie ziemskie (gdyby skrzynia nie stała
na niczym).
Wniosek ciężar skrzyni jest około 5 razy większy od siły tarcia dziłającej na skrzynię.
14 maj 18:48
Jack: w pierwszym zdaniu −> 5 razy mniejsze od ziemskiego? czy wieksze...?
14 maj 18:52
jc: 1. prawda
2. prawda
14 maj 19:06
Jack: nie przekonuje mnie to : (
14 maj 21:26
Antek:
Ciebie ciężko jest przekonać.........
14 maj 21:27
Jack: Juz przy 1wszym zdaniu tego co napisal jc nie za bardzo czaje...
14 maj 21:31
Krzysiek: to jest fizyka, a nie matematyka...
14 maj 21:39
Jack: Zgadza sie Krzyśku
14 maj 21:42
Krzysiek: pomyliłeś forum
14 maj 21:44
Jack: Nie pomyliłem.
14 maj 21:45
Gaunt:
Skrzynka jest w
spoczynku
Na skrzynkę działa siła bezwładności
F=ma=200N i T=F
F
g=mg=1000N
| F | |
| =..  |
| Fg | |
14 maj 22:17
Jack: Ok...w miare czaje

dziena.
14 maj 22:19
Krzysiek: jacek jest zarozumiały...
14 maj 22:22
Jack: Byc moze jakis jacek jest, ale na pewno nie Jack.
14 maj 22:29
Jack: Przepraszam ze jeszcze raz spytam o tresci fizyczne... Ale forum od fizyki jest zazwyczaj
opustoszale i komentarze tez nie sa zbyt mile.
Wie ktos gdzie moge znalezc jakies dobre wytlumaczenie termodynamiki? Ciepla wlasciwe, molowe
itd
Przepraszam za zamieszanie i z gory dziekuje
14 maj 22:36