Bardzo ciekawe zadanie
nico: Bardzo ciekawe zadanie:
Odległość między przystanią A i B statek przepływa z prądem rzeki w ciągu 5 godzin. Na
przebycie drogi powrotnej statek zużywa 7 godzin. Ile godzin płynie woda od przystani A do
przystani B?
I teraz moje pytanie brzmi: Czy odpowiedź to 5h? Czy trzeba brać też poprawkę na to, że statek
ma własny napęd i płynie szybciej niż woda? I jeśli tak, to w jaki sposób to policzyć?
14 maj 16:32
Janek191:
( v + v
r)*5 = S
AB
( v − v
r)*7 = S
AB
5 v + 5 v
r = S
AB / *(−7)
7 v − 7 v
r = S
AB / * 5
− 35 v − 35 v
r = − 7 S
AB
35 v − 35 v
r = 5 S
AB
−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 70 v
r = −2 S
AB / : ( − 70)
================
zatem
| | 35 | |
tr = SAB : Vr = SAB * |
| = 35 |
| | SAB | |
Odp. t
r = 35 h
=============
14 maj 18:02