Nie umiem tego
Kamil: Rozwiąż równania i nierównośći:
14 maj 16:25
Krzysiek: a) zalozenie co do mianownikow x−1≠0 i x≠0
Robisz tak
teraz mnożysz na krzyz i rozwiązujesz i soprawdzasz rozwiązania z dziedzina .
Zrob najpierw to
14 maj 16:32
Kamil: Mnożąc na krzyż x−1 * x+3 oraz x−4 * x , gdzie mam wyniki tego wstawić ? Chodzi mi o to czy
bez kreski ułamkowej? i przed znakiem = 0 ?
14 maj 16:36
Kamil: (x−4)x + (x−1)(x+3) = 0? i rozwiązywać?
14 maj 16:39
Kamil: Wyszło mi 2x2−2x−3=0 jeżeli dobrze myślę
14 maj 16:41
Krzysiek: MNozy się na krzyz tak
14 maj 16:43
Krzysiek: czyli (x−4)*x= (x−1)(x+3)
(x−4)*x−(x−1)(x+3)=0
teraz to wymnóż i poredukuj
14 maj 16:45
Kamil: czyli nan x2−4x=x2+3x−x−3
Teraz niewiadome na lewą a wiadome na prawą?
14 maj 16:46
Kamil: Okej poredujuje
14 maj 16:46
14 maj 16:48
Kamil: i to koniec?
14 maj 16:48
Krzysiek: Prawie bo musimy jeszcze sprawdzić z zalozeniem
czyli x≠1 i x≠0
My mamy x=0,5 wiec to jest rozwiązanie czy nie ?
14 maj 16:55
Kamil: No tak bo wynik ani nie jest 1 ani 0 więc zgodnie z założeniem.
14 maj 16:58
Kamil: i wynik się zgadza 0=0
14 maj 16:59
Kamil: Po podstawieniu zamiast x , 0,5
14 maj 17:00
Krzysiek: Dobrze
Teraz równanie nr 2 .
Odpowiedz na pytanie .
| | p(x) | |
Kiedy wyraźnie wymierne postaci |
| jest rowne 0? |
| | W(x) | |
Wiemy z eprzez 0 dzielic nie wolno
14 maj 17:02
Krzysiek: No albo wiesz albo nie wiesz . Pisz
14 maj 17:07
Kamil: Co oznacza p(x) oraz w(x) ? Wydaje mi się , że jest równe zero , gdy po odwróceniu dzielenia na
mnożenie wyjdzie 0 czyli w liczniku jak wyjdzie zero to zawsze wynik będzie 0.
14 maj 17:10
Krzysiek: Wyrazenie wymierne to iloraz wielomianow
Zapisalem je w takiej postaci
Tutaj nie chodzi o odwrócenie dzielenia .
Chodzi tutaj o to ze wyrażenie wymierne będzie rowne zero kiedy licznik =0
Bo zobacz
| | 45 | |
np. |
| jest niedozwolone działanie |
| | 0 | |
nasz przykład
5x
2−25x=0 rozwiązuj to
14 maj 17:16
Kamil: √5x−5x=0 i teraz co dalej nie wie, co teraz powinienem zrobić
14 maj 17:20
Kamil: Czy wyjdzie 5x−5x=0?
14 maj 17:21
Krzysiek: Jak Ty to zrobiles ?
Nawet jeśli chciales zrobić to tak
5x2−25x= (√5x−5x)(√√x+5x) nie nie działa tak to tutaj
Przeciez (5x)2= 25x2 aTy masz 25x
W tym przykładzie sprawdzimy czujnoc co do wyrazen wymiernych (Twoja
Ma być tak
5x2−25x=0 to x(5x−25)=0
albo tak
5x2−25x=o to 5x(x−5x=)=0 to x=0 lub x−5x=0 to x=...
14 maj 17:28
Krzysiek: Poprawie
5x2−25x=(√5x+5x)(√5x−5x) czyli wzor a2−b2= (a+b)(a−b) nie dziala tutaj
14 maj 17:29
Krzysiek: czy rozumiesz do tej pory ?
14 maj 17:30
Kamil: 5x(x−5x)=0? po wymnożeniu jest przecież 5x2−25x2 =0 a mamy 25x samo
14 maj 17:31
Krzysiek: Ma być 5x2−25x=0 to 5x(x−5)=0
Przeciez możesz samemu poprawić
14 maj 17:33
Kamil: no tak wyłączamy przed nawias, rozumiem do tej pory,
14 maj 17:35
Krzysiek: Wobec tego jakie dostaliśmy rozwiązania ?
14 maj 17:35