matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
2 zadanka dla sprytnego
Alej Q:
Mam dla was dwa zadania, proszę o pomoc :
x−2
x+2
−
=
3x+6
3x−6
2x
2
+6x
x
2
−4
*
=
x
2
+4x+4
x
2
+6x+9
14 maj 16:19
Krzysiek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1697.html
i bądź Ty sprytny
14 maj 16:29
Janek191:
x ≠ − 2 i x ≠ 2
x − 2
x+2
( x−2)
2
− ( x + 2)
2
−
=
=
3*( x + 2)
3*( x − 2)
3*(x −2)*(x + 2)
x
2
− 4 x + 4 − x
2
− 4 x − 4
− 8 x
=
=
3*(x −2)*(x +2)
3*(x −2)*(x + 2)
14 maj 18:14