matematykaszkolna.pl
Matura 2016 xyz: Nie wiem, czy był już tworzony taki temat. Ale chciałabym zapytać, co użytkownicy tego forum sądzą o tegorocznej maturze z rozszerzonej matematyki. Waszym zdaniem była łatwa/trudna? Mi wyjątkowo nie poszła i uważam, że była naprawdę ciężka. Zaskoczyła mnie, bo uważam, że była nieporównywalnie trudniejsza od pilotaży, które pisaliśmy w szkole (z operonem chociażby)... A wy co myślicie?
14 maj 14:45
Benny: Które zadanie Cię zaskoczyło?
14 maj 14:49
xyz: zadania z geometrii analitycznej
14 maj 14:52
6latek: Przewaznie takie zadania zaskakuja gdy sie nie zrobi rysunku do zadania (a planimetrii tez
14 maj 14:54
yht: rzeczywiście trudna była, mało zadań schematycznych, może rachunki do najgorszych nie należały (na pewno pod tym względem było łatwiej niż 2015), ale trudniej było wpaść na pomysł jak rozwiązać zadania
14 maj 15:03
tetryk: Obserwuję matury od prawie pół wieku i stwierdzam, że tegoroczna matura nie była na wysokim poziomie, zadania rozwiązywało się szablonami i prostymi rachunkami, liczby były gładkie, wystarczył skromny zasób wiedzy. Zad 1 − Wzór skróconego mnożenia, trochę żenujące pytać maturzystę z poziomu rozszerzonego o znajomość wzorów skróconego mnożenia. Zad 2 − W(1) = 0, też błahostka. Zad 3 − Funkcja homograficzna z modułem, w pamięci się rozwiązuje. Zad 4 − Pochodna funkcji wymiernej, łatwizna. Zad 5 − Prosta granica. Zad 6 − 2260 : (2260 + 740) i tyle. Zad 7 − q podane i |g| < 1 + założenie dla mianownika, trochę rachunków. Zad 8 − Związki miedzy średnimi, nie wypada n poziomie R nie znać. Zad 9 − Przystawanie trójkątów, poziom gimnazjum. Zad 10 − Układ równań i x > 0 i y > 0, też gimnazjum Zad 11 − cosx < 3/2 i cos2x ≠ 0 i znowu tylko tyle. Zad 12 − Wzory Viety i |x1 − x2|2 < 32, II klasa liceum, standard, nic finezyjnego. Zad 13 − Zadanie o prostych, trochę liczenia, niskie wymagania dla maturzysty.
 10*9*8 
Zad 14 − tylko rachunek

= 27.
 1*2*3 
Zad 15 − znowu standard, ostrosłup jak zwykle prawidłowy, bo innego strach dać maturzyście. Zad 16 − Zadanie optymalizacyjne, szablon. Dołożyć założenia i komentarze i matura na poziomie R na 100%, a potem po takim prostym sprawdzianie z zastosowaniem szablonów idziemy z optymizmem zawojować świat i dostajemy w łeb. Takiego ciosu w łeb życzę prawie wszystkim maturzystom.
14 maj 23:12
tetryk:
 10*9*8 
Zad 14 −

* 27
 1*2*3 
14 maj 23:13
belzebub: Ładnie to "stary zgredo" ująłeś i tylko zakończenie takimi życzeniami świadczy .... o Tobie ! Myślę,że zanim tegoroczny maturzysta dostanie "w łeb" jak to im życzysz to Ty "kopniesz w kalendarz" i....... krzyżyk na drogę ! emotka
14 maj 23:38