Czy mogele są równoważne ? Czym się różnią? Proszę o pomoc
janka: Rozważmy 2 modele regresyjne:
a) 1/y=a+bx
b) y= 1/ax+b
Czy te modele są równoważne?
Czym się one różnią ?
14 maj 13:59
janka: Helppppp

!
14 maj 14:22
janka: Pomoze ktoś ?
14 maj 18:06
g:
| | 1 | | 1 | |
Czy w b) chodzi o y = |
| , czy y = |
| +b ? |
| | ax+b | | ax | |
14 maj 22:47
janka: o to pierwsze chodzi
15 maj 13:30
janka: pomocy
16 maj 16:57
g: Wygląda na to że to to samo, tylko zamienione a <−−> b.
Być może różnice pojawią się gdy uwzględni się metodę wyznaczania parametrów, czyli a,b.
W metodzie najmniejszych kwadratów będzie minimalizowane wyrażenie:
f1 = ∑(1/yi − (a+bxi))2
lub
f2 = ∑(yi − 1/(axi+b))2
Na oko trudno powiedzieć czy dadzą ten sam wynik a, b.
16 maj 17:31