Ciągi
Shaderek: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) określony dla n≥1. Wykaż, że ciąg (bn) określony dla n≥1
wzorem ogólnym bn =2an+2 +4an+4 jest arytmetyczny.
Prosiłym również o dokładne wytłumaczenie zadanie jeśli to możliwe, dziękuję.
14 maj 13:42
ICSP: Zbyt nieczytelnie.
14 maj 13:44
Shaderek: b =2a +4a
n n+2 n+4
14 maj 13:46
Shaderek: Być może teraz ? :S
14 maj 13:46
14 maj 13:46
14 maj 13:55
ICSP: an arytmetyczny, wiec różnica między dwoma kolejnymi wyrazami jest stała. Oznaczmy ją przez r.
Sprawdzamy czy bn jest ciągiem arytmetycznym:
bn + 1 − bn = 2(an + 3 − an + 2) + 4(an + 5 − an + 4) = 2r + 4r = 6r ∊ R , więc
bn jest ciągiem arytmetycznym\.
14 maj 13:59
Shaderek: Ślicznie dziękuje

Mam jeszcze jedno zadanie tym razem z funkcji czy nie byłoby problemu z
pomocą i wytłumaczeniem również ?
14 maj 14:01
ICSP: Zależy od zadania.
14 maj 14:03
Shaderek: Jeśli miejscami zerowymi funkcji f są liczby − 2 i 4, to jaka jest pierwsza współrzędna
wierzchołka paraboli, która jest wykresem funkcji f ? Jakie współrzędne ma wobec tego
wierzchołek paraboli? W którą stronę są skierowane ramiona paraboli? Naszkicuj tę parabolę
oraz prostą y = 2. Jakie jest wzajemne położenie tej prostej i wierzchołka paraboli?
Jest to bardziej czasochłonne zadanie :S
14 maj 14:06
ICSP: Teraz istnieje nieskończenie wiele różmych parabol. W zadaniu jest zbyt mało danych.
14 maj 14:11
Shaderek: Dziękuje jeszcze raz ^^ Pokombinuje inaczej.
14 maj 14:13