matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka podwójna
Kuba:
Oblicz całkę podwójną: ∬(2x
3
+4y)dxdy po obszarze D, ograniczonym krzywymi y=1−x
2
, y=x+1. Czy powinna być to taka całka:
http://www5b.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP6171b5gbf0182e4fa2i00002i0e16a323g9203a?MSPStoreType=image/gif&s=43&w=227.&h=42.
Według odpowiedzi powinno wyjść 1/3, więc chyba coś jest źle
14 maj 11:55
Kuba:
już wiem co jest źle
14 maj 11:59
Kuba:
źle narysowałem obszar powinno być tak:
http://www4f.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP11331c32e6i8c3a89dfb0000179h3i48fbf2744c?MSPStoreType=image/gif&s=57&w=222.&h=39.
14 maj 12:02