rozzaczarowana
LadyMakbet: Hej, słuchajcie wiem że to forum zadankowe ale też wiem ze skoro sami matematycy to powiedzą
coś mądrego napewno. Pisałam teraz mature z bio i chem. Moim marzeniem jest medycyna....Nie
wiem czy słyszeliscie o tegoroczne maturze z chemii....kompletna porażka...świat mi się
załamał...serio nie wiem co robic, gdzie iśc teraz jak tylko medycyna mnie pociąga!
ehhh.....juz wiem że sie nie poddam i zamierzam poprawiac w przysżłym roku wyniki tyle
że.....chcę dołożyć matematyke rozszerzoną ....hmm teraz na koniec 3 kl miałam 4 z
podt...nawet dobrze czuje sie z mateamtyką....powiedzcie mi czy wystarczy mi czasu jak zacznę
od połowy lipca

? Wicie chemie i bio mam w miare opanowaną bo naprawde dużo se
uczyłam....wiec zostanie mi dalej szlifować...a teraz mam zamiar wybrać jakiś słabszy kierunek
i dalej się uczyć do matury.....hmmm..ale najważniejsze czy dam rade z tym
rozszerzeniem.....myślicie że da się tak samodzielnie, nie mysle narazie o korkach ..ale
jakieś ksiązki dużo zdań moze jakies online polecacie

?
14 maj 09:29
Omikron: Przerób dwie książki Andrzeja Kiełbasy. Są tam zadania proste, trudniejsze, a nawet na wyższym
niż maturalnym poziomie. Zadania są nietypowe, czyli idealnie na nowe matury. Jak się
przyłożysz to zdążysz przerobić, zadań jest ponad 1000. To czy Ci się uda zależy od Twoich
matematycznych zdolności, ale myślę że jak zaczniesz przygotowanie od razu to sobie poradzisz.
Powodzenia
14 maj 10:42
zef: Przeglądaj to forum i staraj się pomagać innym. Dużo osób podaje tutaj nietypowe zadania i
dzięki temu sama możesz się dużo nauczyć.
14 maj 10:50
Jack: polecam byl nauczyc sie nierownosci pomiedzy srednimi. znacznie skracaja czas w dowodach
algebraicznych
średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna ≥ średnia harmoniczna.
Te 3 pierwsze srednie moga sie przydac, a sa naprawde proste do nauczenia.
14 maj 10:55
zef: Jack mógłbyś mi przybliżyć o co chodzi z tymi średnimi ?
14 maj 11:00
jc: Na studia przyjmują patrząc na punkty. Jeśli chemia była trudna, to inni też mieli podobny
kłopot,
więc nie ma sie czy przejmować, chyba że stawiałaś na chemię. Pewną konkurencje
stanową kandydaci sprzed lat.
Gdyby egamin był za łatwy, wszyscy zdobyliby maksa i zdecydowałyby inne przedmioty.
Na medycynie wytrzymałem semestr, a byłem piąty na liście. Ważne jest, aby potem się
utrzymać, co już kilka dni temu ktoś na forum napisał.
14 maj 11:22
Jack: Średnia kwadratowa n liczb to pierwiastek z kwadratów tych liczb przez ich ilość
| | a12+a22+...+an2 | |
Śr. kwadratowa = √ |
| |
| | n | |
zatem na przykladzie, srednia kwadratowa z liczb
a i
b to
Średnia arytmetyczna n liczb (chyba każdy wie, ale napiszę) to suma tych liczb przez ich ilość.
| | a1+a2+...+an | |
Śr. arytmetyczna = |
| |
| | n | |
dla liczb a i b :
średnia geometryczna z n liczb to pierwiastek n−tego stopbnia iloczynu liczb
n√a1*a2*..*an
zatem dla liczb a i b :
2√a*b
no i nierownosci ktore miedzy nimi zachodza(nie bede wyprowadzal)
średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
zadanie z tegorocznej matury
x
2 + y
2 = 2
wykaż, że x+y ≤ 2
Wykażemy to na podstawie nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną,
Nasze liczby to x i y.
zatem zapiszmy jak wygladalaby ta nierownosc dla tych liczb.
skoro x
2+y
2 = 2 to podstawiamy.
2 ≥ x+y czyli x+y ≤ 2
c.n.w.
14 maj 11:26
kk: ale nie na najbardziej obleganych kierunkach

na medycynie z tego co wiem jest i po 50 odob
na miejsce.
Zawsze bez wzgledu na poziom matur znajdzie sie ze sto osob ktorzy mieli maksa
14 maj 11:29
zef: Jack dziękuję !
14 maj 11:30
Jack: polecam rowniez wlasnosci wielomianu symetrycznego (jak to Metis taki wielomian nazywa

)
a wlasciwie nwm czy to sa wlasnosci, ale chyba kazdy wielomian sy,etryczny mozna schowac do
wzoru skroconego mnozenia
wielomian symetryczny no to po prostu te same wspolczynniki tylko przy roznych potegach iksa.
np.
1x
4 +
2x
3 + 3x
2 +
2x +
1
albo
1x
4 +
6x
3 + 11x
2 +
6x +
1 itd..
widzimy po prostu ze jest symetryczny
chociaz to bardziej jako ciekawostka niz typowa nierownosc chociaz gdyby sie pojawilo
takie polecenie :
Wykaż, że nierówność jest prawdziwa, dla każdej liczby rzeczywistej x:
1x
4 +
6x
3 + 11x
2 +
6x +
1 ≥ 0 (oczywiscie przeksztalcajac nierownosc
rownowaznie, otrzymuje: )
no to korzystamy z tej "wlasnosci" (ze ja tak nazwe) i laczymy te wyrazy ktore maja takie same
wspolczynniki czyli
1x
4 + 1 + 6x
3 + 6x + 11x
2 ≥ 0
x
4+1 + 6(x
3+x) + 11x
2 ≥ 0
wyłączmy np. x
2 przed nawias, gdyż stoi przy 11.
| | 1 | | 1 | |
x2[(x2 + |
| ) + 6(x + |
| ) + 11] ≥ 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | |
zauważmy, że x2 + |
| możemy "schować" do wzoru skróconego mnożenia, zatem mamy |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 * x * |
| = (x+ |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2[(x + |
| )2 − 2 + 6(x + |
| ) + 11] ≥ 0 |
| | x | | x | |
x
2[(k
2 − 2 + 6k + 11)] ≥ 0
x
2[(k
2 − 6k + 9)] ≥ 0
x
2[(k−3)
2] ≥ 0
zatem otrzymujemy
x
2(k−3)
2 ≥ 0
| | 1 | |
wracamy z podstawieniem, że k = x+ |
| |
| | x | |
korzystajac ze wzoru a
2*b
2 = (a*b)
2
[x
2+1−3x]
2 ≥ 0
zatem
(x
2−3x+1)
2 ≥ 0
c.n.w. (i oczywiscie komentarz...)
14 maj 11:49
jc: Dodam nierówność dla iloczynu skalarnego:
( UV )
2 ≤ U
2 V
2
Np. dla U=(1,1,1), V=(a,b,c) mamy
(a+b+c)
2 ≤ 3 (a
2+b
2+c
2)
lub inaczej (kilka wpisów wyżej)
14 maj 14:45
Kacper:
Napisz do mnie to coś podpowiem

8959267
14 maj 14:50
14 maj 14:56
jc: W wikipedii można znaleźć "równanie symetryczne".
14 maj 15:12
Przemysław: Dziękuję
14 maj 15:16
Mariusz:
Przemysław , twoja definicja wielomianu symetrycznego jest poprawna
Po powolnej permutacji zmiennych otrzymamy ten sam wielomian
14 maj 15:26
Mariusz: *
Po dowolnej ...
14 maj 15:26
Przemysław: Dziękuję za potwierdzenie
14 maj 15:29
Mariusz:
Jeśli już wyodrębniać jakieś równanie z równania czwartego stopnia to
może lepiej dwukwadratowe
Mamy równanie
a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
| | a3 | |
Podstawiamy x=y− |
| aby wyzerować wyraz a3x3 |
| | 4a4 | |
Otrzymamy wtedy równanie
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=0
Jeśli b
1=0 to
mamy równanie dwukwadratowe
(y
2)
2+b
2(y
2)+b
0=0
Jeśli b
1≠0 to
stosujemy rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
(y
2−py+q)(y
2+py+r)=y
4+b
2y
2+b
1y+b
0
14 maj 15:36
jc: Mariusz, rozwiąż takie równanie
x4−8x3+15x2−8x+1=0
14 maj 16:01
papus:
x
4 − 8x
3 + 15x
2 − 8x + 1 = 0
x = 0 nie jest rozwiązaniem równania, zatem dzieląc przez x
2 otrzymamy równanie postaci
| | 8 | | 1 | |
x2 − 8x + 15 − |
| + |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 8(x + |
| ) + 13 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| − 4 − √3)(x + |
| − 4 + √3) = 0 |
| | x | | x | |
14 maj 16:09
jc: Ślicznie
14 maj 16:15