matematykaszkolna.pl
rozzaczarowana LadyMakbet: Hej, słuchajcie wiem że to forum zadankowe ale też wiem ze skoro sami matematycy to powiedzą coś mądrego napewno. Pisałam teraz mature z bio i chem. Moim marzeniem jest medycyna....Nie wiem czy słyszeliscie o tegoroczne maturze z chemii....kompletna porażka...świat mi się załamał...serio nie wiem co robic, gdzie iśc teraz jak tylko medycyna mnie pociąga! ehhh.....juz wiem że sie nie poddam i zamierzam poprawiac w przysżłym roku wyniki tyle że.....chcę dołożyć matematyke rozszerzoną ....hmm teraz na koniec 3 kl miałam 4 z podt...nawet dobrze czuje sie z mateamtyką....powiedzcie mi czy wystarczy mi czasu jak zacznę od połowy lipca ? Wicie chemie i bio mam w miare opanowaną bo naprawde dużo se uczyłam....wiec zostanie mi dalej szlifować...a teraz mam zamiar wybrać jakiś słabszy kierunek i dalej się uczyć do matury.....hmmm..ale najważniejsze czy dam rade z tym rozszerzeniem.....myślicie że da się tak samodzielnie, nie mysle narazie o korkach ..ale jakieś ksiązki dużo zdań moze jakies online polecacie ?
14 maj 09:29
Omikron: Przerób dwie książki Andrzeja Kiełbasy. Są tam zadania proste, trudniejsze, a nawet na wyższym niż maturalnym poziomie. Zadania są nietypowe, czyli idealnie na nowe matury. Jak się przyłożysz to zdążysz przerobić, zadań jest ponad 1000. To czy Ci się uda zależy od Twoich matematycznych zdolności, ale myślę że jak zaczniesz przygotowanie od razu to sobie poradzisz. Powodzenia emotka
14 maj 10:42
zef: Przeglądaj to forum i staraj się pomagać innym. Dużo osób podaje tutaj nietypowe zadania i dzięki temu sama możesz się dużo nauczyć.
14 maj 10:50
Jack: polecam byl nauczyc sie nierownosci pomiedzy srednimi. znacznie skracaja czas w dowodach algebraicznych średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna ≥ średnia harmoniczna. Te 3 pierwsze srednie moga sie przydac, a sa naprawde proste do nauczenia.
14 maj 10:55
zef: Jack mógłbyś mi przybliżyć o co chodzi z tymi średnimi ?
14 maj 11:00
jc: Na studia przyjmują patrząc na punkty. Jeśli chemia była trudna, to inni też mieli podobny kłopot, więc nie ma sie czy przejmować, chyba że stawiałaś na chemię. Pewną konkurencje stanową kandydaci sprzed lat. Gdyby egamin był za łatwy, wszyscy zdobyliby maksa i zdecydowałyby inne przedmioty. Na medycynie wytrzymałem semestr, a byłem piąty na liście. Ważne jest, aby potem się utrzymać, co już kilka dni temu ktoś na forum napisał.
14 maj 11:22
Jack: Średnia kwadratowa n liczb to pierwiastek z kwadratów tych liczb przez ich ilość
 a12+a22+...+an2 
Śr. kwadratowa =

n 
zatem na przykladzie, srednia kwadratowa z liczb a i b to
 a2+b2 

2 
Średnia arytmetyczna n liczb (chyba każdy wie, ale napiszę) to suma tych liczb przez ich ilość.
 a1+a2+...+an 
Śr. arytmetyczna =

n 
dla liczb a i b :
 a+b 
śr. arytmetyczna =

2 
średnia geometryczna z n liczb to pierwiastek n−tego stopbnia iloczynu liczb na1*a2*..*an zatem dla liczb a i b : 2a*b no i nierownosci ktore miedzy nimi zachodza(nie bede wyprowadzal) średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna zadanie z tegorocznej matury x2 + y2 = 2 wykaż, że x+y ≤ 2 Wykażemy to na podstawie nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną, Nasze liczby to x i y. zatem zapiszmy jak wygladalaby ta nierownosc dla tych liczb.
 x2+y2 x+y 

2 2 
skoro x2+y2 = 2 to podstawiamy.
 2 x+y 

2 2 
 x+y 
1 ≥

// * 2
 2 
2 ≥ x+y czyli x+y ≤ 2 c.n.w.
14 maj 11:26
kk: ale nie na najbardziej obleganych kierunkach emotka na medycynie z tego co wiem jest i po 50 odob na miejsce. Zawsze bez wzgledu na poziom matur znajdzie sie ze sto osob ktorzy mieli maksa
14 maj 11:29
zef: Jack dziękuję ! emotka
14 maj 11:30
Jack: polecam rowniez wlasnosci wielomianu symetrycznego (jak to Metis taki wielomian nazywa emotka) a wlasciwie nwm czy to sa wlasnosci, ale chyba kazdy wielomian sy,etryczny mozna schowac do wzoru skroconego mnozenia wielomian symetryczny no to po prostu te same wspolczynniki tylko przy roznych potegach iksa. np. 1x4 + 2x3 + 3x2 + 2x + 1 albo 1x4 + 6x3 + 11x2 + 6x + 1 itd.. widzimy po prostu ze jest symetryczny chociaz to bardziej jako ciekawostka niz typowa nierownosc chociaz gdyby sie pojawilo takie polecenie : Wykaż, że nierówność jest prawdziwa, dla każdej liczby rzeczywistej x: 1x4 + 6x3 + 11x2 + 6x + 1 ≥ 0 (oczywiscie przeksztalcajac nierownosc rownowaznie, otrzymuje: ) no to korzystamy z tej "wlasnosci" (ze ja tak nazwe) i laczymy te wyrazy ktore maja takie same wspolczynniki czyli 1x4 + 1 + 6x3 + 6x + 11x2 ≥ 0 x4+1 + 6(x3+x) + 11x2 ≥ 0 wyłączmy np. x2 przed nawias, gdyż stoi przy 11.
 1 1 
x2[(x2 +

) + 6(x +

) + 11] ≥ 0
 x2 x 
 1 
zauważmy, że x2 +

możemy "schować" do wzoru skróconego mnożenia, zatem mamy
 x2 
 1 1 1 1 
x2 +

= (x +

)2 − 2 * x *

= (x+

)2 − 2
 x2 x x x 
 1 1 
x2[(x +

)2 − 2 + 6(x +

) + 11] ≥ 0
 x x 
 1 
podstawmy k = x +

x 
x2[(k2 − 2 + 6k + 11)] ≥ 0 x2[(k2 − 6k + 9)] ≥ 0 x2[(k−3)2] ≥ 0 zatem otrzymujemy x2(k−3)2 ≥ 0
 1 
wracamy z podstawieniem, że k = x+

x 
 1 
x2(x+

− 3)2 ≥ 0
 x 
korzystajac ze wzoru a2*b2 = (a*b)2
 1 
[x(x+

−3)]2 ≥ 0
 x 
[x2+1−3x]2 ≥ 0 zatem (x2−3x+1)2 ≥ 0 c.n.w. (i oczywiscie komentarz...)
14 maj 11:49
jc: Dodam nierówność dla iloczynu skalarnego: ( UV )2 ≤ U2 V2 Np. dla U=(1,1,1), V=(a,b,c) mamy (a+b+c)2 ≤ 3 (a2+b2+c2) lub inaczej (kilka wpisów wyżej)
a+b+c a2+b2+c2 

3 3 
14 maj 14:45
Kacper: Napisz do mnie to coś podpowiem emotka 8959267
14 maj 14:50
Przemysław: Tak a propo wielomianu symetrycznego, to spotkałem się z zupełnie innym znaczeniem tej nazwy: mamy wielomian wielu zmiennych. Możemy dowolnie pozamieniać ze sobą zmienne i dostaniemy taki sam wielomian. Np. w tej definicji: W(x,y,z)=x+y+z jest symetryczny V(x,y,z)=x+3y+z nie jest symetryczny Takie znaczenie tej nazwy można znaleźć: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielomian_symetryczny http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/node121.html http://mathworld.wolfram.com/SymmetricPolynomial.html https://reference.wolfram.com/language/tutorial/SymmetricPolynomials.html http://mathcircle.berkeley.edu/BMC3/SymPol.pdf
14 maj 14:56
jc: W wikipedii można znaleźć "równanie symetryczne".
14 maj 15:12
Przemysław: Dziękujęemotka
14 maj 15:16
Mariusz: Przemysław , twoja definicja wielomianu symetrycznego jest poprawna Po powolnej permutacji zmiennych otrzymamy ten sam wielomian
14 maj 15:26
Mariusz: * Po dowolnej ...
14 maj 15:26
Przemysław: Dziękuję za potwierdzenieemotka
14 maj 15:29
Mariusz: Jeśli już wyodrębniać jakieś równanie z równania czwartego stopnia to może lepiej dwukwadratowe Mamy równanie a4x4+a3x3+a2x2+a1x+a0=0
 a3 
Podstawiamy x=y−

aby wyzerować wyraz a3x3
 4a4 
Otrzymamy wtedy równanie y4+b2y2+b1y+b0=0 Jeśli b1=0 to mamy równanie dwukwadratowe (y2)2+b2(y2)+b0=0 Jeśli b1≠0 to stosujemy rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych (y2−py+q)(y2+py+r)=y4+b2y2+b1y+b0
14 maj 15:36
jc: Mariusz, rozwiąż takie równanie x4−8x3+15x2−8x+1=0
14 maj 16:01
papus: x4 − 8x3 + 15x2 − 8x + 1 = 0 x = 0 nie jest rozwiązaniem równania, zatem dzieląc przez x2 otrzymamy równanie postaci
 8 1 
x2 − 8x + 15 −

+

= 0
 x x2 
 1 1 
(x +

)2 − 8(x +

) + 13 = 0
 x x 
 1 
(x +