równanie trygonometryczne z parametrem
xx: Dla jakich wartości parametru k równanie sin x = k2 − 3 ma 3 rozwiązania w przedziale
(−π;32π)?
11 maj 22:14
Qulka: dla −1< k2−3 ≤0
11 maj 22:17
Qulka: ke<−√3;−√2) u (√2;√3>
11 maj 22:19
xx: 1. Skąd to wynika?− możesz wytłumaczyć?
2. A dlaczego raz jest domknięcie (od strony zera), a przy −1 nie ma?
11 maj 22:20
Qulka: bo dla −1 są 2 rozwiązania a mają być 3 ( bo w −1 masz czubek )
11 maj 22:22
Krzysiek:

czarny to y=sin(x)
czerwony to y=−3
11 maj 22:24
Qulka:

tu gdzie są zielone przecina się 3 razy
11 maj 22:24
zef: Qulka artystka !
11 maj 22:25
Qulka: aa przedział był otwarty w −Pi to bez zera..czyli k ma wszystkie nawiasy otwarte
11 maj 22:29
xx: i tak nie rozumiem, bo na −π nie ma domknięcia przedziału, więc skąd tam akurat 3 rozwiązania?
11 maj 22:31
Qulka: dla −1< k2−3 <0 więc ke(−√3;−√2) u (√2;√3)
11 maj 22:33
xx: No teraz ok − dziękuję
11 maj 22:34