matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Makintosz:
Wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne tego samego kąta ostrego a, jeśli dla n>1
2
√
n
ctg a=
n−1
n−1
cos a=
n+1
11 maj 22:13
Krzysiek:
b) to
n−1
sinα=
√
1−cos
2
α
=
√
1−
= licz dalej (do wspólnego mianownika to co pod
n+1
pierwiastkiem
sinα
tgα=
cosα
1
ctgα=
tgα
11 maj 22:19