Rekurencja niejednorode
undefined: an=3an−1−2an−2+n2(1+2n)+3n
11 maj 21:34
jc: Poczekaj na Mariusza
11 maj 22:00
undefined: To zadanie jest bardzo długie, bardziej zalezaloby mi na sposobie jego rozwiazania.
Ułożenie anhomo i anpart, jak się za to zabrać.
−−−− coś inego, zastanowmy się np nad tym np f(x) = 2x
gdyby anhomo=C1−>k=0 to anpart = n1(An+B)
ale np C1 2n?
11 maj 22:30
jc: Bazę rozwiązań równania jednorodnego tworzą ciągi: 1, 2n.
11 maj 22:45
jc: Wydaje się, że rozwiązanie będzie miało postać:
an = f(n) + g(n)2n, gdzie f,g są wielomianami 3 stopnia.
Trzeba tylko dobrać 6 współczynników (przy n0 nie trzeba).
12 maj 00:09
Mariusz:
Ja bym to równanie rozwiązywał funkcjami tworzącymi bo są wygodniejsze w użyciu
i nieco bardziej ogólne
Napisał jak chce rozwiązywać to niech rozwiązuje
13 maj 13:05
13 maj 15:29
Mariusz:
To mi bardziej wygląda na równanie po czynniku sumacyjnym
a nie z funkcją tworzącą
13 maj 19:22
Mariusz:
A(x)=∑n=0∞anxn
Równanie zachodzi dla n≥2 więc
∑n=2∞anxn=∑n=2∞3an−1xn−∑n=2∞2an−2xn+∑n=2∞(n2+3n)xn
+∑n2 2nxn
13 maj 19:31
Mariusz:
Zróżniczkuj szeregi geometryczne
| | 1 | | 1 | |
∑xn= |
| oraz ∑ 2nxn= |
| |
| | 1−x | | 1−2x | |
aby obliczyć brakujące sumy
13 maj 19:35