Trygonometria
Makintosz: Oblicz wartość ułamka:
| sin2a−sin a*cos a+4cos2a | |
| , jeśli tg a=2 |
| 1+3sin2a | |
11 maj 21:31
Krzysiek: jeśli tgα=2 to
To się liczy w pamięci tylko należy znac wzory

Podstawiaj i licz
11 maj 21:38
ICSP: albo podziel licznik i mianownik ułamka przez cos2x.
11 maj 21:40
Qulka: albo poddziel licznik i mianownik przez cos
2α
i będzie
| tg2α−tgα+4 | | 22−2+4 | |
| = |
| |
| 4tg2α+1 | | 4•22+1 | |
11 maj 21:42
Qulka: bo w mianowniku 1=cos2α+sin2α
11 maj 21:43
Krzysiek: A jeśli ich nie znasz to
| | sinα | |
tgα=2 to |
| =2 to sinα= 2*cosα |
| | cosα | |
11 maj 21:43