:P
asd: Rozwiąż nierówność
(3√7)3x−6 ≥ 49x2+1 / 7x+1
11 maj 21:23
Krzysiek: Tam 49 jest do potęgi 2x czy x2 ?
11 maj 21:27
Mila:
3√7=713
49=72
7x−2≥72x2+2−x−1
Dalej sam?
11 maj 21:27
asd: x2
11 maj 21:55
asd: x−2≥2x2−x+1
−2x2+2x−3≥0
Δ=−20
czemu to równanie jest sprzeczne?
nie ma byc x∊R
11 maj 21:57
Krzysiek: Po pierwsze przedstaw obliczenia (mnie się nie chce liczyc
Po drugie masz nierownosc to jak moz ewyjsc samo x2 ?
11 maj 21:57
Qulka: bo smutna parabola bez miejsc zerowych nigdy nie jest większa równa 0
11 maj 22:01
asd: to jest potęga 49...
11 maj 22:01
Krzysiek: Delta ujemna wiec nie ma rozwiazan
Jeśli chcesz sprawdzić czy x∊R to weź sobie jakies xsy dowolne i sprawdz wyjsciowa
nierownosc
11 maj 22:02
Qulka: nie tyle nie ma rozwiązań co nie ma miejsc zerowych
11 maj 22:04
Krzysiek: Tak , bo ma nierownosc słabą czyli ≥
11 maj 22:06
Mila:

f(x)=−2x
2+2x−3 przyjmuje tylko wartości ujemne.
Zatem
Nierówność :
−2x
2+2x−3≥0 nie ma rozwiązań.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Natomiast nierówność :
−2x
2+2x−3<0 spełnia każda liczba x∊R
11 maj 22:12
asd: Dzięki wielkie

!
11 maj 22:25