matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Bednar:
Oblicz granicę
√
7+x
−1
lim x→ −6
x+6
11 maj 21:16
Mariusz:
(
√
7+x
−1)(
√
7+x
+1)
(x+6)(
√
7+x
+1)
1
=
2
11 maj 21:21
Mila:
Przekształcam:
√
7+x
−1
√
7+x
+1
7+x−1
(x+6)
*
=
=
x+6
√
7+x
+1
(x+6)*(
√
7+x
+1)
(x+6)*(
√
7+x
+1)
√
7+x
−1
lim
x→(−6)
=
x+6
1
1
=lim
x→(−6)
=
√
7+x
+1
2
11 maj 21:22