granice
kasia: witajcie! czy pomoże mi ktoś z granicami

?
mam takie zadanie,
x−>0
11 maj 21:12
Qulka:
| | 1+x−1 | |
=lim |
| = 1/2 |
| | x(√1+x+1) | |
11 maj 21:14
Przemysław: | √1+x−1 | | x | | x | |
| = |
| = |
| *√1+x→1 |
| x | | (√1+x−1)x | | x | |
11 maj 21:14
Przemysław: Oczywiście źle zrobiłem i to od samego początku.
| | x | | x | | 1 | | 1 | |
...= |
| = |
| * |
| → |
| |
| | (√1+x+1)x | | x | | √1+x+1 | | 2 | |
11 maj 21:16
kasia: a czy jakiś wzór na to zastosowałeś?
11 maj 21:18
Przemysław: Przemnóż licznik i mianownik przez wyrażenie sprzężone do √1+x−1, czyli:
√1+x+1
korzystamy z:
(a−b)(a+b)=a2−b2
więc:
(√1+x−1)*(√1+x+1)=1+x−12=1+x−1=x
11 maj 21:23
kasia: dziękuję
11 maj 21:45