Wykaż, że:
keraj: Wykaż, że:
3√20+√392 +3√20−√392=4
Jak się za to zabrać?
11 maj 20:08
ICSP: Niech
3√20 + √392 + 3√20 − √392 = x.
Podnosząc równośc do potęgi 3 dostajemy
40 + 6x = x3
skąd
x3 − 6x − 40 = 0
co po rozwiązaniu daje x = 4.
□
11 maj 20:22
ZKS:
Można też zauważyć, że 20 ± √392 = (2 ± √2)3.
11 maj 20:25
keraj: Początek ogarniam, ale skąd się wzięło 6x?
11 maj 20:28
keraj: Jak podnoszę do potęgi 3 to wychodzi 20+14√2 + 20−14√2, no i w tym miejscu robię jakiś błąd
11 maj 20:36
ICSP: od kiedy
(a+b)3 = a3 + b3 ?
11 maj 20:37
zuza: A jak rozwiązać to równanie x
3 − 6x − 40 = 0

?
11 maj 22:02
Krzysiek: dzielniki wyrazu wolnego
W(4)= 43−6*4−40=64−24−40=0
teraz sobie podziel
(x3−6x−40):(x−4)= licz
11 maj 22:09
zuza: ok, dzięki

ale jest ich dużo

Myślałam, że da się jakoś rozpisać −6x, żeby pogrupować i rozłożyć na czynniki − tylko nie
mogę wpaść na pomysł − jak ?
11 maj 22:15
Mila:
(2+√2)3=8+3*22*√2+3*2*√22+√23=
=8+12√2+6*2+2√2=20+14√2=20+14√2
(2−√2)3=8−3*22*√2+3*2*√22−√23=
=8−12√2+6*2−2√2=20−14√2
11 maj 22:29
Krzysiek: ja tez nie wiem jak
Al. eto policzyłem szybko w pamięci
Zobacz ze W(±1) W(±2) to za mało to widać po równaniu
No to w(4) i się udało
11 maj 22:29
Qulka: x3−16x+10x−40 =x(x2−16)+10(x−4)=x(x−4)(x+4)−10(x−4)
11 maj 22:32
zuza: Dzięki Qulka

właśnie o takie coś mi chodziło
11 maj 22:38
Krzysiek: Zuza to naprawdę trzeba umiec tak zrobić jak napisala Qulka
Należy rozwiazac bardzo dużo przykladow .
Dostaniesz inny przykład i lipa . Będziesz się godzine zastanawiać jak zrobić.
W tym czasie policzysz dzieliniki wyrazu wolnego . Ale rob jak chcesz
13 maj 16:57