Pomysł
Mateusz: Oblicz długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają
długość
2√5 i 4
jak zrobić takie zadanko nie znając wzoru na promień ?
11 maj 20:08
Mateusz: wiem że można też obliczyć to tak, że promień to wysokość 3 trójkątów o podstawach 2
√5 , 4 i
6. I obliczać pola, ale poszukuję innego sposobu
11 maj 20:09
zuza: Pole trójkąta = r*p gdzie r −promień koła wpisanego, p − to połowa obwodu trójkąta
11 maj 20:14
Mila:

1)
c
2=(2
√5)
2+4
2
c
2=36
c=6
a+b=2r+x+y⇔
a+b=2r+c
2
√5+4=2r+6
2r=2
√5−2
r=
√5−1
====
11 maj 20:25
Mateusz: dziękuję
11 maj 20:42