Trapez
Pati18773: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB I CD w którym AB=6√3 i AD=DC. Przekątna AC ma długość 8
i tworzy z podstawą AB kat o mierze 30'. Przekątna trapezu przecinają się w punkcie S. Oblicz:
a) długości ramion trapezu
b) stosunek pola trójkąta ABS do pola trójkąta CDS
Jedno takie już wyliczylam 2√7 a reszty nie wiem
11 maj 19:53
Pati18773: Jedno ramię *
11 maj 19:55
Mila:
![rysunek](rys/123185.png)
1)
α=30
o
ΔACD−Δrównoramienny
δ=180−2*30=120
o
8
2=b
2+b
2−2*b*b*cos(120
o)
64=2b
2+b
2
3b
2=64
c=2
√7
| a | | 6√3 | | 9 | |
2)ΔABS∼ΔCDS w skali k= |
| = |
| = |
| |
| b | | | | 4 | |
Stosunek pół figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
PΔABS | | 9 | |
| =( |
| )2=81:16 |
PΔCDS | | 4 | |
11 maj 21:15