Wykaż, że:
keraj: Wykaż, że:
(√5−2√6*(49+20√6)1/4=1
Chciałbym się też dowiedzieć jak np. z czegoś takiego √5−2√6 zrobić wzór skróconego
mnożenia
11 maj 19:26
52: hmmmm
Odpowiem na to: √5−2{6}
Tutaj patrzymy na −2√6 wiemy, że jest to −2*a*b
zatem
−2√6=−2ab
√6=ab
i tutaj zgadujemy
np.
a=√2
b=√3
Sprawdźmy
5=a2+b2
5=(√2)2+(√3)2
5=2+3
5=5
zgadza się...
ostatecznie
√5−2√6=√(√2−√3)2 lub =√(√3−√2)2
11 maj 19:30
Jack: 5 − 2√6 −>>
a2 + b2 = 5
2ab = 2√6 −>>> ab = √6
zatem uklad rownan
a2+b2 = 5
ab = √6
oczywiscie nie rozwiazujemy go normalnie to znaczy wyznaczami z jednego i dajemy do drugiego,
bo za duzo czasu by to zajelo.
Raczej szukamy takich liczb ktore pasuja.
Tutaj widac ze pasuja liczby √2 i √3, bo √2 * √3 = √6 oraz √22 + √32 = 5.
zatem
√5−2√6 = √(√2 − √3)2 = |√2 − √3| = √3 − √2
11 maj 19:33
Jack:
4√49+20√6 = √√49+20√6
49 = a2 +b2
ab = 10√6
szukamy... i mamy ze pasuja 5 , 2√6
zatem
√√(5+2√6)2 = √|5+2√6| = √5+2√6 a to z kolei masz wyzej rozwiazane praktycznie.
11 maj 19:39
keraj: heh, teraz jest wszystko jasne, dziękówa
5
11 maj 19:42