Rozkladanie wielomianow na czynniki
Krzysiek: Mam problemy z rozkładaniem wielomianow na czynniki
będą wstawial swoje propozycje lub ewentualnie prosil o rozpisanie
Wiec jeśli ktoś poswiecilby mi swój czas to będę wdzięczny
1. ay−az+3y−3z= y(a+3)−z(a+3)= (a+3)(y−z) to powinno być dobrze
2) 5a−10b−4ab+2a2= jeśli wyciagne a przed nawias to
=a(5−4b+2a)−10b ale to mi chyba nic nie dalo
11 maj 18:23
Krzysiek: 3) −6−2a+3a2+a3 − tutaj będzie pewnie wzor na sześcian
4) 2ab−2a+5b−5 = 2a(b−1)+5(b−1)= (b−1)(2a+5)
5. −1−a+a2+a3 = a3+a2−a−1= (tez pewnie jakiś wzor na szsescian
11 maj 18:34
ICSP: a3 + 3a2 − 2a − 6 = a2(a+3) − 2(a+3) = (a+3)(a2 − 2) = (a+3)(a + √2)(a − √2)
11 maj 18:36
ICSP: 5 analogicznie.
11 maj 18:36
ICSP: 5a−10b−4ab+2a2 = 5(a−2b) + 2a(a − 2b)
11 maj 18:41
Krzysiek: dziekuje
A ja tutaj doszukiwałem się wzorow na szsecian roznicy czy sumy i roznice i sume szsecianow
5) a2(a+1)−1(a+1)= (a+1)(a2−1)= = (a+1)2(a−1)
Nastepne zadanie wstawie w nowym poscie
11 maj 18:44