11 maj 18:02
mechana:
11 maj 18:11
mechana: i najlepiej o kazda mozliwosc
11 maj 18:12
jc: Statyka?
Sznurek górny i dolny ciągną w kierunku ściany z tą zamą siłą = N.
My ciągniemy dolny ciężar z siłą F w przeciwną stronę.
Dwa ciężary możemy traktować jako jeden (w końcu nic się nie przesuwa).
Na dolny ciężar Może działać tarcie T (choć nie wiadomo, w którą stronę).
Ale wszystko się równoważy, więc tarcie mierzone w kierunku ściany (może być ujemne)
wynosi T = F − 2N. Tarcie pomiędzy ciężarkami działa górny ciężarek w prawo,
a na dolny w lewo i ma wartość = N.
11 maj 18:16
mechana:

*na rysunku zapomnialem dorysowac podloge, ale to na zdj bylo widac
11 maj 18:28
mechana:

coś takiego mniejwiecej? i co z tym kolowrotkiem i przegubem?
11 maj 18:32
mechana: dobrze go rozrysowalem?
11 maj 18:32
jc: Dodaj jeszcze siłę tarcia, którą działa górny cięzarek na dolny.
Czy przy krążku jest jakieś tarcie?
Napisz na koniec warunki równowagi.
11 maj 18:41
mechana:

tutaj?
11 maj 19:05
mechana: co do krazka to nie wiem wiec zrobilbym najlepiej dwa przypadki
11 maj 19:06
mechana: i co teraz?
najpierw bez tarcia krazka
fx = 0
fy = 0
m = 0
fx: T2−S2−S1+F−T1−T3 = 0

fy: Ax=0
a momenty jakies beda? w ogole ja nie wiem czy ja dobrze to rozpisalem : /
11 maj 20:13
mechana: fx: F −T1−(−T3+T2)+Ay =0 −> albo tak chyba prędzej
11 maj 20:17
11 maj 20:45
12 maj 01:21
12 maj 01:22
daras: @Qulka w tych rozwiązaniach zadań z Mendla jest mnóstwo błędów
12 maj 08:59