Zadanie 15 na maturze
mat: W zadaniu 15 na maturze rozszerzonej to z tym ostroslupem liczylem zupelnie inna metoda. A
mianowicie wyznaczylem a od x (wysokosci spadajaca na krawedz boczna), potem wyznaczylem od a
wysokosc sciany bocznej i z porownania pol wyszlo mi ze ze a =10. Poprawny sposob prawda, moze
ktos tez tak liczyl

?
11 maj 17:56
Pawlo392: Tak.
11 maj 18:00
mat: Co tak tez Ci tak wyszło
11 maj 18:57
Pawlo392: Nie, gdzieś zrobiłem błąd i zostawiłem. Nie było czasu aby go szukac
11 maj 19:02
jupik: mi tam wyszło że x2 = 2/3 a2 z twierdzenia cosinusów
11 maj 19:28
jupik: też Wam tak powychodziło
11 maj 19:28
df: mi wyszlo a=10
11 maj 19:36
jupik: no na końcu tak ale mówię o przekształceniach w tej metodzie z prównaniem pól
11 maj 19:50