Ciągi
;):): Ciągi
Określ monotoniczność ciągu liczbowego
A) a
n=−3n+4
B) a
n=7n−2
C)a
n=n
2+n−8
D) a
n=−2n
2−4n+1
11 maj 16:56
;):): Pomoże ktoś?
11 maj 17:21
Janek191:
a) i b) Ciągi arytmetyczne
11 maj 17:29
Janek191:
a) Malejący
b) Rosnący
Oblicz an+1 − an
Jeżeli ta różnica jest liczbą dodatnią, to ciąg jest rosnący, a gdy liczbą ujemną − ciąg
jest malejący.
11 maj 17:31
;):): a sprawdzisz mi e) i c)? bo zrobiłam już
11 maj 17:35
Janek191:
Co Ci wyszło ?
11 maj 17:36
;):): c) To tak będzie?
an=n2+n−8
an+1=n(n+1)2+(n+1)−8=n(n2+2n+1)−8=n2+2n+n−8=n|2+3n−8
an+1−an=(n2+3n−8)−(n&2−n−8)=n+3n−8−n2+n+8=4n>0
11 maj 17:39
Janek191:
an+1 = ( n +1)2 + ( n +1) − 8 = n2 + 2n + 1 + n +1 − 8 = n2 + 3n −6
an+1 − an = ( n2 + 3 n − 6) − ( n2 +n − 8) = 2 n + 2 > 0 dla n ∊ℕ
11 maj 17:47
;):): a zrobisz mi ,,D''
11 maj 17:50
Janek191:
d) robimy tak samo jak c)
11 maj 17:52
;):): ja zrobie a ty sprawdzisz potem
11 maj 17:54
Janek191:
an = − 2 n2 − 4 n + 1
an+1 = − 2*( n +1)2 − 4*(n +1) + 1 = −2 n2 − 4 n − 2 − 4n − 4 + 1 = −2 n2 − 8 n − 5
więc
an+1 − an = − 2n2 − 8 n − 5 − ( − 2n2 − 4n + 1) = − 4 n − 6 < 0 dla n ∊ ℕ
Ciąg jest malejący.
11 maj 17:58
;):): to mam tak samo a e)
11 maj 18:01
Janek191:
Identycznie, tylko przy odejmowaniu należy sprowadzić do wspólnego mianownika.
11 maj 18:03