funkcja wykładnicza
kolos: Dla jakich wartości parametru m wykres funkcji f(x)=(0,5)x−m
ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą y=3
3=(0,5)x−m nie mam pojęcia co dalej
11 maj 13:22
Jerzy:
Zadanie podchwytliwe... Zastanow sie, co by bylo,gdyby nie bylo m,
a teraz pomyśl, co to m robi z wykresem y =(0,5)x
11 maj 14:03
kolos: Jakby nie było m to narysuje wykres f(x)=(0,5)x i tradycyjnie będzie punkt 0,1 itd
a jeśli m to będzie jakieś przesunięcie wzdłuż osi x ? nie rozumiem
11 maj 22:41
Qulka: no dokładnie..więc niezależnie od m będzie 1 punkt
11 maj 22:56
kolos: tak jest w odpowiedzi m∊ (−3,
∞) ale nie mogę tego zrozumieć.
Przecież jeśli m= −3 to wtedy będzie przesunięcie o 3 jednostki w prawo.
Czy nie powinno być dla m= −3 ? dalej nie rozumiem przecież musi być
12 maj 10:44
kolos: Juz wiem wciąż mi się myliło że to musi być punkt o współrzędnej 3, ale porobiłam
kilka przesunięć o 4, 5 6 itd i olśniło

dzięki wam
12 maj 10:46
Jerzy:
Obojętnie jak przesuniemy wykres,zawsze będzie miał jeden punkt przeciecia z prostą: y = 3,
różnić się będą tylko odciete punktów przecięcia.
12 maj 10:50